Dopremljeni vodeni topovi i vojna mašinerija. Nadleću ratni helikopteri: Pitanje je kad će "pući" VIDEO

Napeto na granici Poljske i Belorusije jer na hiljade migranata pokušava da uđe u Poljsku, dok su iza žice vojska i policija.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/Oksana Manchuk/BelTA pool photo via AP
Tanjug/Oksana Manchuk/BelTA pool photo via AP

Situacija preti da izmakne kontroli budući da sa obe strane granice stoji po nekoliko hiljada ljudi. S jedne strane su migranti, gladni, žedni, promrzli, a s druge, neki mediji navode, 20.000 poljskih snaga bezbednosti.

Na prelaz su dopremljeni i vodeni topovi, teška vojna mašinerija, a celo područje nadleću poljski vojni helikopteri. Reporteri stranih medija javljaju da je toliko napeto da se samo čeka neki okidač pa da sve izmakne kontroli.

Podsetimo, poljska pogranična policija optužila je u nedelju beloruske snage da pripremaju tamošnje migrante da silom probiju graničnu barijeru, zbog čega je granični prelaz koji je najkritičniji zatvoren.

"Stranci dobijaju uputstva, opremu i suzavac od beloruskih vlasti", stoji u objavi na Tviteru poljske granične policije.

Već nekoliko dana hiljade migranata iz trećih zemalja zarobljeno je u improvizovanim šumskim kampovima na granici s Poljskom dok se temperature kreću oko nule.

Gomile migranata koji traže put do zemalja članica Evropske unije takođe su se okupile na litvanskoj i letonskoj granici.

Poljska, Litvanija i Letonija razmišljaju o sazivanju sastanka NATO-a kao odgovor na krizu, izjavio je u nedjelju poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Mnogi migranti nadaju se ulasku u Nemačku, a kružile su glasine da će od ponedeljka biti angažovani autobusi koji će ih odvesti do nemačke granice.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je glasine na Tviteru

"Ko god širi te laži, dovodi ljude u veliku opasnost", stoji u poruci nemačke diplomatije.

Tanjug/Oksana Manchuk/BelTA pool photo via AP
Tanjug/Oksana Manchuk/BelTA pool photo via AP

Savet EU proširio je danas zakonski okvir kojim se omogućava uvođenje sankcija Belorusiji navodeći da je to odgovor na instrumentalizaciju ljudi koju sprovodi beloruski režim u političke svrhe.

Ovom odlukom prošireni su kriterijumi koji će omogućiti da se na listi onih koje će pogoditi sankcije nađu pojedinci i subjekti koji organizuju ili doprinose aktivnostima Lukašenkovog režima koje omogućavaju ilegalni prelazak spoljnih granica EU.

"Današnja odluka odražava odlučnost EU da se suprotstavi instrumentalizaciji migranata u političke svrhe. Ovo je reakcija na nehumanu i nezakonitu praksu. Istovremeno, nastavljamo da se suprotstavljamo neprihvatljivoj represiji režima protiv sopstvenog stanovništva i reagovaćemo u skladu s tim”, izjavio je je šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Današnja odluka Saveta EU usledila je nakon zaključaka Evropskog saveta od 21. i 22. oktobra 2021. godine, u kojima su lideri EU izjavili da neće prihvatiti bilo kakav pokušaj trećih zemalja da instrumentalizuju migrante u političke svrhe, osudili sve hibridne napade na granicama EU i potvrdili da će odgovoriti na takve poteze Minska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu