"Hvala novinarima"

Papa Franja zahvalio se novinarima jer su pomogli u otkrivanju skandala o seksualnom zlostavljanju koje je rimokatolička crkva prvobitno pokušavala da prikrije.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.11.2021.

16:14

Foto: EPA-EFE/GUGLIELMO MANGIAPANE / POOL

Papa je pohvalio ono što je nazvao "misijom novinarstva" i rekao da je od vitalnog značaja za novinare da izađu iz svojih redakcija i otkriju šta se dešava u spoljnom svetu, kako bi se suprotstavili dezinformacijama koje se često nalaze na internetu, prenosi Rojters.

"Hvala vam za sve što nam prenosite da nije u redu u crkvi, što ste nam pomogli da to ne gurnemo pod tepih i hvala vam za glas koji ste dali žrtvama zlostavljanja", rekao je papa Franja na ceremoniji u čast novinara Filipa Pulele iz Rojtersa i Valentine Alazraki iz meksičke TV Noticieros Televise, dvoje dopisnika veterana iz Vatikana.

Skandali sa seksualnim zlostavljanjem dospeli su na naslovne strane 2002. godine, kada je američki dnevnik Boston Gloub objavio seriju članaka u kojima je razotkrio obrazac zlostavljanja maloletnika od strane katoličkih sveštenika i široko rasprostranjenu kulturu prikrivanja unutar rimokatoličke crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: