EU o BiH: "Neprihvatljivo. Huškački"

Savet ministara spoljnih poslova EU na sastanku 15. novembra u Briselu raspravljaće o situaciji na Zapadnom Balkanu. Među prioritetima će biti situacija u BiH.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.11.2021.

14:55

EU o BiH:
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

U radnom dokumentu, pripremljenom za ministre EU, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje se da se politčka situacija u BiH ”naglo pogoršala”, a da su državne institucije sada ”efektivno blokirane”.

”Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinela je povećanju tenzija na terenu”, navodi se u tekstu radnog dokumenta Saveta EU.

Očekuje se da će ministri EU i ovoga puta pozvati lidere u BiH da se, umesto međusobnih prepirki, konstruktivno angažuju na napretku u vezi sa 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija dala kao mišeljenje povodom zahteva za kandidatski status BiH.

Izvori Tanjuga u Briselu navode da su pojedni zemlje, na čelu sa Holandijom, izrazile posebnu zabrinutost zbog poslednjih dešvanja u BiH. Iako je Nemačka zapretila mogućim finansijskim sankcijam protiv ”entiteta i pojedinaca koji dovode u pitanje integritet BiH”, na očekuje se da se o tome postigne konsenzus na nivou EU 27. U Briselu pred ministarsku raspravu o BiH konstatuju da EU ima značajno prisustvo u BiH i da bi trebalo da ”iskoristi sve alate koji su joj na raspolaganju za očuvanje stabilnosti u BiH”.

Pre svega hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rešenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom evropskom putu.

"Angažman institucija EU na visokom nivou i podrška država članica su od ključnog značaja u ovom pogledu”, navodi se u dokumentu o kojem će ministri EU raspravljati u ponedeljak u Briselu.

Poziva se i na nastavak bliske koordinacije i saradnju sa međunarodnim partnerima, posebno SAD, kroz ”zajedničke posete na visokom nivou, izjave i demarše”. Posebno se naglašava uloga NATO i produžetak operacije EUFOR Altea kao važnog faktora za očuvanju sigurnosti i stabilnosti u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: