Vladajuća koalicija u Makedoniji sprečila glasanje o poverenju vladi

Vladajuća koalicija u severnoj Makedoniji bojkotovala je parlament kako bi sprečila glasanje o poverenju levičarskoj vladi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.11.2021.

22:32

Vladajuća koalicija u Makedoniji sprečila glasanje o poverenju vladi
Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Vlada je oslabljena lošim rezultatima na lokalnim izborima, prenosi "France press".

Zbog izostanka potrebnog kvoruma od 61 od 120 poslanika, sednica je više puta prekidana tokom dana.

Glasanje je zatražila glavna opoziciona stranka, VMRO-DPMNE (nacionalistička desnica), koja je ranije ove nedelje predala potpise 61 poslaniku u korist svog predloga za rušenje socijaldemokratske vlade Zorana Zaeva.

Na početku sednice, predsednik parlamenta Talat Džaferi potvrdio je prisustvo 61 poslanika, među kojima je i on, ali je potom napustio salu. Opozicija ga je optužila za kršenje procedure.

Opozicija ima rok do ponoći da pokuša da obezbedi kvorum, inače će sednica biti odložena. Predstavnik male stranke koja predstavlja albansku manjinu (Besa) nije bio prisutan.

Ceo "haos" događa se u času kada se Severna Makedonija, zemlja s dva miliona stanovnika, bori s naglim širenjem epidemije covida 19 i s energetskom krizom.

Nakon poraza njegove stranke (SDSM) na lokalnim izborima, premijer Zoran Zaev, koji vodi zemlju od 2017. najavio je ostavku, dajući ipak do znanja da će ista većina sastaviti novu vladu.

Međutim, predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je da je formirao novu većinu zahvaljujući podršci nekoliko manjih partija u albanskoj zajednici, koja čini 25 odsto stanovništva zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: