Vučić: "Da je policija štitila mural, ne bi bio uništen"

Novi Sad -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, da je policija štitila mural Ratka Mladića, niko ga ne bi uništio.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Uništen mural posvećen Ratku Mladiću – belu farbu bacio Žujović FOTO

"Policija je štitila građane od mogućeg sukoba", rekao je on i dodao da su bili zaštićeni oni koji su kukali da nisu zaštićeni.

Kako je rekao, policija je štitila javni red i mir.

"Nismo štitili nijedan grafit za razliku od onih kojima osam godina nije palo na pamet da diraju tablu osuđenom ratnom zločincu Aćif efendiji u Novom Pazaru. Policija nije ulazila u suštinu i razloge već je čuvala javni red i mir, štitila je građane od međusobnog sukoba", naveo je Vučić i dodao da posao policije nije da uklanja murale i grafite, već da štiti javni red i mir.

On je rekao da je neko hteo da pravi cirkus i da neko nekoga "izudara".

"I za to batinjanje da optuži Srbiju, e to neće moći. A ko bi tu izvukao deblji kraj, čini mi se da ne moram da objašnjavam", rekao je on.

Ocenio je da su oni koji su juče hteli da uklone sporni mural, to mogli da učine i pre godinu dana ili šest meseci i dodao da je u pitanju "vrsta bezobzirnosti prema sopstvenoj zemlji gde je samo važno reći najgore o sopstvenom narodu".

"Što to nisu uradili dan ranije ili kasnije, ne praveći velike svetkovine od toga. Što nisu razgovarali sa kućnim savetom te zgrade, što su pravili predstavu želeći da nanesu štetu Srbiji? Neko je hteo da napravi cirkus, da neko nekog udara i da za to optuže državu. Državu nećete moći da optužujete za to jer će čuvati fizički integritet svakog građanina i to ćemo raditi ubuduće", rekao je Vučić.

Privedeno je šestoro lica, kazao je Vučić i to veći broj pripadnika navijačkih grupa.

"Zbog posedovanja tupih predmeta, sva lica su puštena odmah, niko nije ni zadržan, a kamoli pritvoren", rekao je on.

On je kazao da iza svega stoji namera da se povećava pritisak na Srbiju i izmišljaju afere poput one da je 1991. u Petrinji mučio hrvatske zarobljenike.

"Ti koji su tobož protiv ratnih zločinaca objavljuju intervju sa predobrim Naserom Orićem koji kaže da su neki iz Srbije hteli da me ubiju u Srebrenici. On im je validan kao politički svedok, ali zato je važno Srbima što je moguće snažnije zabiti glogov kolac u srce. U državi članici EU imate koliko hoćete Praljkovih murala i onda su oni dobri, a mi smo loši", rekao je predsednik Srbije.

Napomenuo je da je obavljen čak i intervju sa Naserom Orićem, dok se u Srbiji pravi problem zbog murala Ratka Mladića.

"Imate u članici EU mnogo murala Praljka, a Mladićev je uništen", kazao je on i pitao po kom principu stoje murali Praljka, osuđenog u Haškom tribunalu za ratne zločine.

Dodao je da je nekima bitno da sve najgore o svojoj državi kažu, te da ih interesuje ako može da se ocrni Srbija.

"Mogli su to da urade pre 10–20 dana. Zato što mora da se povećava pritisak sve vreme i da se iznose nove afere", rekao je on.

Podsetio je da je u hrvatskim medijima objavljena lažna vest da je devedesetih godina boravio u Petrinji.

"Ja u tom mestu nikad u životu tamo bio nisam", ponovio je on.

Kako je kazao, između dve grupe, one koja je branila mural i one koja je želela da ga uništi, on bira fabriku.

Podsetimo, Vučić je danas u Novom Sadu prisustvovao svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji druge fabrike kompanije Kontinental automotiv Srbija (Continental Automotive Serbia).

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu