Vučić: "Nije mi teško da odem u Tursku" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je posetu Gabrijela Eskobara Bosni i Hercegovini.

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2021.

12:41

Vučić:
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

"Srbija je za poštovanja Dejtonskog sporazuma. Ne postoji izvorni ili neizvorni dokument, već samo jedan tekst. Druga je stvar što su kroz implementaciju dolazile promene od nametanja visokih predstavnika koje nemaju veze sa tim Sporazumom", kazao je Vučić.

"Srbija će ga poštovati. To je deo naše međunarodno-pravne agende i tu nikakve izmene nije bilo", rekao je on.

"Govorio sam više puta sa Eskobarom, ali nismo dugo", kazao je Vučić posle svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji druge fabrike kompanije Kontinental automotiv Srbija (Continental Automotive Serbia) u Novom Sadu.

"Mi smo nezavisna zemlja"

Povodom izjave predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani da je Srbija oruđe Rusije, Vučić ističe da je to "glupo".

"Toliko glupo da nemam reči. Nismo nikakvog oruđe Rusije ni EU , ni SAD. Mi smo nezavisna zemlja. Možda smo jedni od retkih u ovom delu Evrope. U našoj zemlji ne odlučuje niko sem nas i na to sam dodatno ponosan. Samo ta politika može da čuva mir, ali ponos i dostojanstvo našeg naroda. Oni koji to ne razumeju... Kada ne znaju šta da kažu, oni kažu da smo vezani sa Rusijom i Kinom. Samostalna Srbija koja je na evropskom putu, ali poštuje ruske i kineske prijatelje", objasnio je Vučić.

Poseta Turskoj

Govoreći o eventualnoj poseti Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, kazao je da mu nije teško ni da ode u Tursku, odnosno da je turski predsednik uvek dobrodošao u Beograd. On nije želeo da komentariše izjave tuskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o tome da će razgovarati sa njim o tome da BiH ne postane teren obračuna.

"To što se desilo Marku Ivasu je užas"

Vučić je prokomentarisao i krivičnu prijavu podnetu protiv novinara Tanjuga Marka Ivasa, zbog optužbi da je negirao genocid u Srebrenici prilikom intervjua sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem.

"To što se desilo Marku Ivasu je užas. Zamislite da neko podnosi krivičnu prijavu protiv novinara zato što vam se ne dopada šta je izgovorio. Šta god da je izgovorio. Drago mi je što to ne može u Srbiji", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da, što se tiče novinara Tanjuga i njegove pravne pozicije u Srbiji, on je slobodan novinar i država će poštovati njegovu profesiju i pravo na stav.

On je ocenio da je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić upravo mislio da je presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću presuda celokupnom srpskom narodu i da u tome nije jedini.

"Svaki put kada se zaklinju da ne misle celokupan srpski narod, baš su na to mislili. Ali to nije ni za koga neka posebna novost", rekao je Vučić.

"Imate toliko murala Praljku u zemlji EU", naveo je Vučić, i istakao da mediji najavljuju intervjue sa nekadašnjim komandantom bosanskih snaga Naserom Orićem.

"Ali zato Srbima treba što snažnije zabiti glogov kolac u srce", objasnio je predsednik.

Takođe se osvrnuo na to kako je objavljena laž da je bio 1991. godine u Petrinji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: