Hoće li biti Nove godine za nevakcinisane? Kon za B92.net: Logičan sled...

Obavezne kovid propusnice produžene su sa 22 na 20 h. Prema najavama epidemiologa dr Predraga Kona za B92.net, izuzetka ne bi trebalo da bude ni za praznike.

Izvor: Milica Milosavljević
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Nevakcinisani su za sada iskusili nemogućnost noćnog provoda, a bez podvrnutog rukava, mogli bi da ostanu i bez proslave Nove godine.

Dr Kon je istakao da ukoliko bi bili usvojeni svi zahtevi koje je medicinski deo kriznog štaba predložio, logičan sled okolnosti bi bio da je prisustvo na proslavama dozvoljeno samo onima sa kovid propusnicama.

"Ni u kom slučaju nije pametno u trenutnoj epidemiološkoj situaciji , i sa ovim merama ići na slavlja slična dočeku Nove godine. Posle 20h samo sa kovid propusnicama može da se organizuje okupljanje u ugostiteljskim objektima. Verovatno će tako biti i za Novu godinu", navodi epidemiolog.

Ističe, ne može se znati previše unapred.

"Ukoliko bi se promenila varijanta virusa koji cirkuliše, tako da se prenosi olakšano i među onima koji su vakcinisani, postavlja se pitanje koliko će biti veći rizik održavanja proslava U svakom slučaju treba biti racionalan i smanjiti rizik što je više moguće, jer sa ovom bolešću zaista nema šale", poentirao je Kon o organizovanju proslava.

Krizni štab traži minimum - 24 sata propusnice

Dr Predrag Kon potvrdio je da je medicinski deo kriznog štaba vrlo čvrst po pitanju svojih stavova i predloženih mera, i uvođenje kovid propusnica u trajanju od 24 sata je "minimum koji može da se zahteva".

Izričito je naglasio da bi sve mere koje su na snazi trebalo striktno da se poštuju.

Kon je naveo da je ideja da se krene sa ugostiteljskim objektima, pa da se onda mere prošire na sve ostalo..

Za tržne centre i uopšteno sve prodavnice najvažnija je upotreba zaštitnih maski uz maksimalnu kontrolu, dok su za veća okupljanja i sportske aktivnosti potrebne kovid propusnice.

Nemogućnost kontrolisanja

Epidemiolog je objasnio razloge zbog kojih je mera važenja kovid propusnica korigovana sa 22h na 20h.

"Rečeno je da moramo da budemo spremni za kontrolisanje sprovođenja mera i da uvođenje kovid propusnica 24 sata nije trenutno sprovodivo u smislu kontrole", zaključuje Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu