Vlada Srbije usvojila: Ukida se cenzus

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2021.

18:48

Vlada Srbije usvojila: Ukida se cenzus
EPA-EFE/Marko Djokovic

Ovim predlogom se ukida obavezni cenzus za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.

Iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima saopšteno je da će ovaj zakon građanima omogućiti da "efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma". Novim zakonom se, ističe se, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institute referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili.

"Usled činjenice da je trenutno važeći Zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom", ističe se u saopštenju.

Rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz "Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma" iz oktobra 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: