"Američkim vojnim snagama bila bi čast da budu rame uz rame sa srpskim snagama"

Zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD Nejt Adler rekao je da su konsultacije SAD i Srbije vid komunikacije o bezbednosnim temama i mogućnosti za saradnju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2021.

11:10

Shutterstock/Por Dan Gutu

Cilj je unapređenje odnosa između dve zemlje na polju odbrane.

Povodom dolaska vojne delegacije SAD u Srbiju i najavljenih vojnih konsultacija dve zemlje, Adler, kao šef delegacije, izjavio je da će dve zemlje razgovarati o globalnim i regionalnim bezbednosnim izazovima i razmenjivati poglede na strateško okruženje, kao i razmotriti planove za buduće vojne vežbe i mirovne misije.

"Razgovaraćemo o značajnom doprinosu Srbije mirovnim misijama širom sveta i najboljim načinima na koje SAD mogu poodržati ovu vrstu angažovanja Srbije", najavio je Adler u razgovoru za list "Politika".

Dodao je da su ovo prve odbrambene konsultacije visokog nivoa u poslednjih pet godina i poručio da su one znak obostrane posvećenosti dve zemlje snažnim, stabilnim i produktivnim odnosima. Osvrnuo se na to da su SAD u septembru u Srbiji sprovele vežbu padobranskih jedinica za spasilačke operacije "Nebeski most 21" i objasnio da je to model po kome se dalje može razvijati vojna obuka korisna za obe zemlje.

Izrazio je zadovoljstvo što je Srbija pokazala interesovanje za širenje aktivne saradnje sa NATO-om i evropskim saveznicima u multinacionalnim vežbama i obuci.

"Američkim vojnim snagama bila bi čast da rame uz rame sa srpskim snagama učestvuju u mirovnim misijama", kazao je Adler i istakao da će se razgovarati o potencijalnim aktivnostima Srbije u misijama na afričkom kontinentu.

Govoreći o savezništvu Srbije i Amerike u dva svetska rata, podsetio je da je 1918. godine tadašnji predsednik Vudro Vilson postavio srpsku zastavu na Belu kuću u znak poštovanja za srpske žrtve, ali i da se najveća spasilačka misija svih vremena, operacija "Halijard", dogodila na tlu Srbije.

"Drago mi je što predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvažava značaj odavanja pošte učesnicima misije Halijard iz 1944. godine", kazao je Adler.

Aldler je naglasio da SAD pružaju punu podršku Srbiji da postane članica EU, kao i da je ključno za sveopštu bezbednost i mir da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji međusobnih odnosa.

Kazao je da je ponosan na misiju Kfora i poručio da Srbi koji žive na Kosovu, kao i verski objekti Srpske pravoslavne crkve moraju biti zaštićeni kosovskim zakonom i obuhvaćeni političkim sporazumom o miru uz podršku EU.

Objasnio je i da je politika SAD u pogledu Kosova veoma jasna i nije se menjala u odnosu na prethodni period.

"Mi priznajemo nezavisnost Kosova, a profesionalne i kompetentne kosovske bezbednosne snage koje ne predstavljaju pretnju susedima na Kosovu su u interesu svih regionalnih aktera, kao i EU i SAD", poručio je Adler.

Upitan da prokomentariše vojnu saradnju Srbije sa Rusijom i Kinom, Adler je rekao da Amerika poštuje suverenitet Srbije i njeno opredeljenje da učestvuje u vojnim vežbama sa različitim patnerima.

Dodao je i da je stratešski prioritet SAD za Srbiju čvršća integracija sa Zapadom i konačno članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: