Kina napravila kopije američkih nosača aviona FOTO

Kineska vojska napravila je imitacije u obliku američkih nosača aviona i drugih ratnih brodova, verovatno za potrebe obuke, u pustinji u Sinđanu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2021.

10:16

Kina napravila kopije američkih nosača aviona FOTO
Tanjug/Maxar Technologies via AP

Imitacije plovila pokazuju napore Kine da poboljša odbranu od nosača aviona, naročito onih koji pripadaju američkoj mornarici, pošto rastu tenzije između Vašingtona i Pekinga zbog Tajvana i Južnog kineskog mora

Na satelitskim snimcima se vidi oblici američkog nosača aviona u punoj veličini i najmanje dva antiraketna sistema u onome što se čini kao novi poligon za vojne vežbe u pustinji Taklamakan.

Američki pomorski institut je, pozivajući se na podatke obaveštajne agencije "All Source Analysis" saopštio da se u tom kompleksu testiraju balistički projektili.

Kineski raketni program je u nadležnosti Narodne oslobodilačke armije Kine, a ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Prema godišnjem izveštaju Pentagona, kineske snage su prvi put ispalile rakete u Južno kinesko more u julu prošle godine.

Tada je ispaljeno šest "df-21" balističkih projektila u vodama severno od arhipelaga Spretli, na području u moru na koje polaže pravo nekoliko zemalja.

Američki držani sekretar Entoni Blinken rekao je u julu ove godine da će SAD braniti Filipine ukoliko dođe do napada u Južnom kineskom moru i upozorio Kinu da prestane sa "provokativnim ponašanjem".
Tanjug/Maxar Technologies via AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: