Ko je sada Kristijan Šmit? "To je nešto što se prvi put desilo" VIDEO

Visokog predstavnika Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercogovinu, Kristijana Šmita, ne priznaju Dodik, Kina i Rusija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2021.

21:15

Ko je sada Kristijan Šmit?
Printskrin: TV Prva

TV Prva je istraživala da li je ugašena institucija visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i da li je Šmit građanin ili visoki funkcioner.

Šmit je u Ujedinjenim nacijama ućutkan diplomatskim metodama Rusije i Kine.

"I to što se desilo, to što Šmit nije mogao da se obrati na sednici je jedna vrlo važna stvar. To je nešto što se prvi put desilo od potpisivanja Dejtona pa do danas. Da visoki predstavnik u Bosni ne može da se obrati UN", rekla je Jelena Vukoičić, politikolog.

Milorad Dodik čudi se da čovek takvog političkog iskustva sebi može da dozvoli nešto, što on opisuje kao lažno predstavljanje. A šta je Šmit hteo da kaže Savetu bezbednosti? To zna Milorad Dodik, a može da se svede na to da je Republika Srpska genocidna tvorevina koja treba da nestane. Srpski član predsedništva uveren je da su Šmitu u formiranju mišljenja najviše pomogli bosanski muslimani.

"Prosto Amerikanci, kao i zapad generalno, i Brisel i Berlin, favorizuju samo jednu stranu i to je Sarajevo i Bošnjačka strana. I na taj način nema stabilizacija političkih prilika u BiH", rekla je Vukoičić.

Republika Srpska ne samo da ne odustaje od dejtonskih ovlašćenja već i komandant EUFORA čiji je mandat još jednom potvrđen na sednici Saveta bezbednosti na kojoj Šmitu nije bilo omogućeno da govori, priznaje da bi sve tri etničke zajednice u BiH mogle da imaju svoju vojsku ukoliko se one formiraju po zakonu.

"Ono što je ovde najvažnije je da je zapravo ovde udaren šamar tom zapadnom političkom faktoru koji do sada bio apsolutno dominantan i niko se nije trudio ni da dovede u pitanje njihovu dominaciju, vezano konkretno za BiH", objasnila je Vukoičić.

Šmit se i dalje nada da će „međunarodni pritisak usmeriti razvoj događaja u razumnom smeru“. Misli i da se ne bi smelo preći, preko povlačenja Republike Srpske iz zajedničkih oružanih snaga i stvaranja zasebne vojske unutar BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: