Reakcija Srbije na najnoviju izjavu iz Prištine: "Nedopustivo i sramotno. Nećemo dozvoliti"

Direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković prokomentarisao je najnoviju izjavu Aljbina Kurtija da neće formirati Zajednicu srpskih opština.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/PredragLasica
Ilustracija: Shutterstock/PredragLasica

Pročitajte još:

"Kosovo i Srbija nemaju mogućnost da se dogovore van EU"

Istakao je da tako Aljbin Kurti ne samo da poništava dijalog, već direktno ponižava i one koji su se poslednjih dana založili za formiranje ZSO - Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države.

Prema Petkovićevim rečima, samo se Srbima na KiM brani pravo na život, pod izgovorom da su etničke zajednice neprihvatljive, što je, kako ocenjuje, čista uvreda prema svim proteranim Srbima, jer su danas sredine i gradovi u kojima žive Albanci etnički čista mesta, poput Đakovice, Suve Reke, Peći, Prištine.

"Ako je istinsko i nedvosmisleno opredeljenje i međunarodne javnosti da se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavaju za pregovaračkim stolom, neobičnu pažnju u njihovoj javnosti i uglednim nemačkim i britanskim medijima dobijaju Kurtijeve poruke koje urušavaju i svaku mogućnost razgovora i dogovora.

Međutim, nedopustivo je i sramotno da Kurti demonstrira samovolju i osionost kada je u pitanju sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu i da to čini bez ikakvih sankcija, upravo onih koji su garanti sprovođenja potpisanog", navodi u saopštenju za javnost.

Petković dodaje da "nema sumnje da se Kurti pita, ne samo da ne bi bilo Zajednice srpskih opština, nego ne bi bilo ni Srba na Kosovu i Metohiji", ali da mu to država Srbija neće dozvoliti jer će se istrajno i odlučno boriti za ostvarivanje kolektivnih prava srpskog naroda u pokrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu