Poziv Prištini: Ne pokušavajte ništa; "Kurti je opasan čovek"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je ponovo danas Prištinu da ne pokušava ništa što će ugroziti bezbednost Srba na KiM.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.11.2021.

12:25

Poziv Prištini: Ne pokušavajte ništa;
Ilustracija: Shutterstock/PredragLasica

Ovaj poziv usledio je nakon procena da bi Priština mogla da pokuša da zauzme trafo-stanicu Valač i hidroelektranu Gazivode zbog trenutno "komplikovane energetske situacije".

Petković je, gostujući na TV Pink, rekao da Srbija čini sve da zaštiti srpski narod na KiM i zamolio međunarodnu zajednicu da "obrati pažnju na ono što radi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"Kurti je opasan čovek, a mi moramo da se vratimo za pregovarački sto. Očekujem da u drugoj polovini novembra nastavimo razgovore, a prva tema tih razgovora je formiranje ZSO", rekao je Petković.

Na pitanje kako vidi sastanak lidera S SP Dragana Ðilasa u Stejt departmentu sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, Petković kaže da je "bedno i ponižavajuće" što je "Ðilas usred Amerike Srbe okarakterisao kao kriminalce".

"On je rekao kako je sever kriminalizovan i da zbog toga treba da se u potpunosti integriše u prištinske institucije. Po izveštajima kosovske policije, stopa kriminaliteta je sedam puta veća na jugu nego na severu", rekao je Petković i dodao da svako ko pristaje na Kurtijevu retoriku "pristaje na napad na srpski narod na KiM".

Petković je naglasio da Srbija nikada neće ostaviti svoj narod, te da "više nikada neće moći da se ponove oluje ili neki pogromi".

"Srbija čini više nego ikad da obezbedi sve srpskom narodu na KiM, potrebni su nam mir i stabilnost, kao i dijalog na kome insistiramo", poručio je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: