Konačno - primirje

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je danas na prekid borbi u Etiopiji i pregovore o trajnom prekidu vatre.

Izvor: B92

Petak, 05.11.2021.

23:38

Konačno - primirje
Ilustracija: Profimedia

Od sukobljenih strana zatraženo je da se uzdrže od zapaljivog govora mržnje i podsticanja na nasilje i podele.

SB UN održao je danas sednicu o Etiopiji na zahtev Irske, Kenije, Nigera, Tunisa i Sent Vinsenta i Grenadina, a o tekstu izjave postignut je kompromis sa Rusijom, pošto su Moskva i Peking pri stavu da je višegodišnji sukob, koji je počeo u severnom regionu Tigraj, unutrašnja stvar Etiopije.

Rusija i Kina imaju pravo veta, zajedno sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, tako da je malo verovatna bilo kakva jača mera Saveta, poput sankcija, navele su diplomate za Rojters.

„Danas Savet bezbednosti prekida šestomesečnu tišinu i ponovo govori jedinstvenim glasom o duboko zabrinjavajućoj situaciji u Etiopiji. Po prvi put, Savet jasno poziva na prekid neprijateljstava. Verujemo da bi to trebalo da se desi odmah i da svi civili moraju biti zaštićeni“, rekla je ambasadorka Irske u UN Džeraldin Birn Nejson u saopštenju.

Savet bezbednosti „pozvao je na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, na bezbedan i neometan humanitarni pristup, ponovno uspostavljanje javnih službi kao i na povećanje humanitarne pomoći.

Rat u Etiopiji , u kojem je ubijeno hiljade ljudi i proterano više od dva miliona iz njihovih domova, intenzivirao se poslednjih nedelja.

Snage Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) danas su zajedno sa drugim naoružanim i opozicionim grupama širom zemlje sklopile savez protiv premijera Abija Ahmeda, tražeći političke promene nakon godinu dana razornog rata, a ostavile su otvorenu mogućnost da se on smeni silom.

Savez osim TPLF uključuje i Oslobodilačku vojsku Oroma, koja se bori zajedno sa Tigrajskim snagama, i sedam drugih grupa.

Prema navodima Stejt departmenta, borci Tigraja približavaju se glavnom gradu Adis Abebi, a Etiopija je danas pozvala vojne rezerviste da se pridruže borbi, dok ambasada SAD sada poziva svoje državljane da napuste Etiopiju „što je pre moguće“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: