Nijedan slučaj zaraze: Reč "koronavirus" zabranjena?

Već skoro dve godine korona virus vlada planetom.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphotos/karrastock.gmail.com
Ilustracija/Foto: depositphotos/karrastock.gmail.com

Srpski doktor iz Arizone upozorava: "Nevakcinisani su izloženi malignijoj vrsti virusa"

Otkriveno ko drži "ključ" za okončanje pandemije - "Princ vakcina"

I dok neke zemlje beleže rekorde u broju zaraženih i preminulih, neke rasterećuju mere i spremaju se za povratak u normalnost, još uvek postoji mali broj država koje zvanično nemaju nijedan zabeleženi slučaj infekcije od početka pandemije.

Teško je poverovati da posle toliko vremena, koje smo proveli učeći kako da živimo sa koronavirusom, tokom kog smo iskusili život u karantinu, čekanje u redovima ispred prodavnica, zatvaranja restorana i kafića, obaveznog nošenja maski i socijalne distance i redova za vakcinaciju, postoje države koje do sada nisu registrovale nijedan slučaj infekcije.

Za sada su u ovoj grupi nekoliko zemalja - Turkmenistan, Nauru i Tuvalu, kao i nekoliko izolovanih ostrva u Okeaniji.

Turkmenistan, zemlja u centralnoj Aziji koja se graniči a Kazahstanom, Uzbekistanom Tadžikistanom, Iranom i Avganistanom, već dve godine zvanično odoleva koronavirusu. Iako su sve susedne zemlje odavno registrovale prve slučajeve, ova država tvrdi da još uvek nema nijedan potvrđen slučaj infekcije. Turkmenistan ima 53 odsto potpuno vakcinisanog stanovništva.

Zemlja je do pre mesec dana imala zatvorene granice, a još na početku pandemije otkazali su sve letove iz Kine.

Postoje glasine da se zvanični podaci ne poklapaju sa stvarnom situacijom u državi. Ovu tvrdnju podgrejali su neki medijski navodi da je reč koronavirus u Turkmenistanu zabranjena, međutim kasnije se ispostavilo da je u pitanju lažna informacija.

Druga po redu je država Tuvalu, koja je godinama poznata kao jedna od najmanje posećenih u svetu, budući da je godišnje poseti manje od 200 turista. Ovaj podatak je verovatno jedan od zaslužnih zašto Tuvalu, koji ima oko 11.000 stanovnika uspeva da ima nula zaraženih već skoro dve godine. Među ovim rekorderima je i Nauru, mala država u okeaniji sa nešto više od 10.000 stanovnika. Ova zemlja koja je toliko mala da se može prepešačiti za jedan dan, takođe prema mišljenju stručnjaka spasava činjenica da imaju jako malo turista na godišnjem nivou, prenosi Koryo.

Kukova ostrva, koja administrativno pripadaju Novom Zelandu, takođe su bez ijednog slučaja infekcije, a osim toga, ova država može da se pohvali i rekordnim brojem vakcinisanih, budući da je 96 odsto stanovništva potpuno vakcinisano. Ova zemlja je druga na listi država po procentu vakcinisanog stanovništva, a za sada Palau drži rekord sa 99 odsto revakcinisanih građana. Pacifička kraljevina Tongo registrovala je prošle nedelje prvi slučaj infekcije korona virusom, a vlasti ove zemlje odlučile su da uvedu lokdaun kako bi sprečili da se virus proširi.

Vlasti su odlučile da na glavnom ostrvu Tongatapu uvedu lokdaun koji će trajati nedelju dana. Građanima će biti zabranjeno da izlaze od osam satu uveče do šest sati ujutru, a zvaničnici Ministarstva zdravlja saopštili su da će svi zaposleni ostati u svojim domovima kako bi se zaštitilo stanovništvo.

Javni prevoz je takođe ukinut, a restorani, kafići i klubovi će biti zatvoreni. Đaci će ostati kod kuće, crkve će biti zatvorene i na snazi će biti poštovanje stroge socijalne distance.

Ove restrikcije možda zvuče kao prestroge, budući da je u zemlji registrovan tek jedan slučaj infekcije korona virusom, ali do skoro ova zemlja je bila u grupi svega nekoliko država koje nisu imale nijedan slučaj od kako je koronavirus otkriven krajem 2019. godine.

Država Tonga nalazi se u Polineziji i sačinjena je od 170 ostrva i dom je za oko 100.000 stanovnika. Kao i većina drugih Pacifičkih zemalja i Tonga je u martu prošle godine zatvorila granice. Petina stanovništva živi ispod granica siromaštva, a zemlji nedostaje velika količina medicinske opreme i imaju male bolničke kapacitete.

Zbog svih ovih razloga ova ostrvska zemlja primorana je da uvede lokdaun i stroge mere od kako je kod putnika koji je došao iz Novog Zelanda registrovan prvi slučaj infekcije.

"Bolje je da sada uvedemo lokdaun iz predostrožnosti, nego da se kajemo kada bude prekasno", rekao je Ministar zdravlja, prenosi CNN.

Ostala 214 putnika koja su bila na istom letu negativna su na koronavirus i sada se nalaze u karantinu koji će trajati tri nedelje.

Kada se u zemlji pročulo za prvi slučaj infekcije, veliki broj građana je požurio da se vakciniše, budući da je do skoro procenat revakcinisanog stanovništva u ovoj zemlji bio 31,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu