Izgovor za krvoproliće: "Napad bio greška, ali nije prekršen zakon"

Napad dronom, u kojem je u Kabulu 29. avgusta ubijeno 10 avganistanskih civila, bio je greška, ali nije prekršen nijedan zakon, izjavio je inspektor Pentagona.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pročitajte još:

Avganistan i Amerika: Priznanje – u napadu dronom u Kabulu ubijeno 10 nevinih ljudi, među kojima i deca Bajden podržao istragu o napadu američkog drona u Kabulu

"Bila je to iskrena greška", rekao je novinarima inspektor američkog vazduhoplovstva, general-potpukovnik Sami Said, a prenosi BBC.

U napadu 29. avgusta poginule su tri odrasle osobe, uključujući čoveka koji je radio za jednu američku humanitarnu grupu, i sedmoro dece.

To se dogodilo u trenutku kada su zapadne zemlje nastojale da evakuišu Avganistance nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Najmlađe dete koje je ubijeno bila je dvogodišnja Sumaja, a najstariji 12-godišnji Farzad, rekla je porodica za BBC.

Govoreći ubrzo nakon tog nemilog događaja, Ramin Jusufi, rođak, rekao je da je to bio "brutalan napad" zasnovan na "pogrešnim informacijama".

"Zašto su ubili našu porodicu? Našu decu? Toliko su izgoreli da ne možemo da identifikujemo njihova tela, njihova lica", rekao je on.

General-potpukovnik Said je izjavio da je bilo "grešaka u izvršenju, u kombinaciji sa problemima u komunikaciji", što je dovelo do civilnih žrtava.

Ali on je rekao da istraga nije otkrila "nikakvo kršenje zakona", i da je američko osoblje koje je izvelo napad dronom iskreno verovalo da cilja na "neposrednu pretnju" i grupu pripadnika Islamske države (ID).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu