Otvara se istraga o mogućim zločinima u Venecueli

Karakas -- Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan saopštio da će otvoriti istragu o mogućim zločinima protiv čovečnosti u Venecueli.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ
EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

S druge strane, vlada te zemlje je rekla da poštuje tu odluku, ali je dodala da ne deli njegovo mišljenje.

Kan je "odlučio da će nastaviti sa otvaranjem istrage kako bi se utvrdila istina" o događajima u Venecueli, prema kopiji memoranduma o razumevanju koji su potpisali tužilac Kan i predsednik Nikolas Maduro, a koje je podelila vlada, prenosi Rojters.

Vlada ne misli da situacija u zemlji "opravdava prelazak sa faze preliminarnog ispitivanja na fazu istrage", dodaje se u memorandumu. „Preliminarno ispitivanje koje je otvoreno 2018. godine nije ništa drugo do faza filtriranja dok prelazimo u ovu novu fazu“, rekao je Kan.

I opozicija u Venecueli i njena vlada zatražili su od MKS-a da ispita navodne zločine koje su počinili njihovi protivnici.

Lider opozicije Huan Gvaido na Tviteru je pozdravio odluku o otvaranju istrage.

MKS sprovodi preliminarno ispitivanje zemlje od 2018. godine i saopštio je da možda postoji razlog da se veruje da su zvaničnici u Madurovoj vladi počinili zločine protiv čovečnosti.

Kan je naglasio da je sud nezavisan i rekao da njegove istrage ne treba politizovati.

„Mi poštujemo njegovu odluku kao država, iako smo jasno stavili do znanja da je ne delimo“, rekao je predsednik Maduro.

„Ova odluka daje nadu za pravdu stotina žrtava brutalne represije Madurovog režima“, rekao je u poruci na Tviteru direktor američkog odeljenja "Hjuman rajts voča" Hose Migel Vivanko.

MKS, koji procesuira ratne zločine, može zvanično da se umeša samo ako država ne želi ili nije u stanju da procesuira relevantne zločine u svojoj jurisdikciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu