Poljska uputila protest Belorusiji: Razgovor povodom upada oružanih snaga

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo jednog beloruskog diplomatu na razgovor.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2021.

14:21

Poljska uputila protest Belorusiji: Razgovor povodom upada oružanih snaga
EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT

On je pozvan zbog "upada uniformisanih lica naoružanih dugim cevima" na poljsku teritoriju.

"Poljski vojnici primetili su tri uniformisana lica sa dugim cevima na poljskoj teritoriji", izjavio je portparol poljskih službi bezbednosti Stanislav Zarin, a prenosi agencija AP.

"Nakon susreta sa poljskom patrolom, ponovo su napunili oružje i krenuli ka Belorusiji", dodao je Zarin.

Incident dolazi u trenutku kada se Poljska, članica Evropske unije, suočava sa značajnim migracionim pritiskom na svojoj istočnoj granici sa Belorusijom.

Portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina je rekao da se incident dogodio u noći između ponedeljka i utorka, i da je beloruski otpravnik poslova Aleksandar Česnovski juče pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske.

Tokom sastanka, zamenik ministra spoljnih poslova Pjotr Vavržik je zatražio objasnjenje i naglasio "da akcije beloruskih vlasti poslednjih nedelja imaju sve očiglednija obeležja namerne eskalacije".

Vavržik je "istakao da Poljska takve postupke smatra neprihvatljivim i da ih neće tolerisati. On je poručio da je Poljska odlučna da brani svoje granice i spoljne granice Evropske unije", naveo je Jasina u svom saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: