Brnabić nakon razgovora s Krivokapićem: Imaju otvoren poziv, dalje je na njima

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da današnji susret sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem nije njihov prvi, ali jeste prvi zvanični susret.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

"Imali smo do sada nekoliko susreta, na raznim mestima i u više navrata. Svaki put razgovor je bio kontsruktivan i korektan", rekla je Brnabić i dodala da joj je drago što je imala priliku s njim ponovo da razgovara.

"Prvi put smo razgovarali ovako zvanično, o političkim, ekonomskim, regionalnim, evropskim temama. Mnoge stvari vezuju Srbiju i Crnu Goru i trebalo bi da imamo najbolje odnose i nadam se da je ova prva zvanična poseta početak te faze", istakla je premijerka.

Premijerka je rekla i da je Krivokapiću prenela stav Srbije da podržava evropske integracije Crne Gore, kao i da je naš prioritet stabilan i dobro povezan region. "I u tom smsilu su odnosi Srbije i Crne Gore važni", kaže Brnabić.

Prema njenim rečima razgovaralo se i o "Otvorenom Balkanu" i Crnoj Gori je upućen poziv da se uključi u taj proces, a takođe je bilo reči i o održavanju prve zajedničke sednice vlada dve zemlje.

Brnabić je na pitanje da li je sa Krivokapićem razgovarala o ovoj inicijativi i pozvala ga da se priključi razgovorima sa kolegoma iz regiona koji ce se održati u Beogradu, prenela da su razgovarali i o toj inicijativi, da je Krivokapić o tome slušao sa "otvorenim srcem", i prihvatio je poziv za večeru, kojoj će prisustvovati i premijer Albanije Edi Rama i zamenik premijera Severne Makedonije Nikola Dimitrov, koji danas stižu u Beograd.

"Šta će se dalje desiti, to je suverena odluka Crne Gore, u to ne bih ulazila. Imaju otvoren poziv, kao i svi", rekla je Brnabić. Ona je poručila da je ta inicijativa budućnost Balkana i nešto u šta vredi investirati vreme, energiju i novac.

Krivokapić: Zadovoljan sam

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Krivokapić je rekao da je imao zadovoljstvo da je dočekan na najvišem nivou. "Premijerka je rekla ono što nam je najvažnije. Najmanje smo pričali o politici, a najviše o onome što je važnije - ekonomiji i našoj saradnji", rekao je crnogorski premijer.

Dodao je da je njegovoj zemlji veoma važan projekat na kom je radila Brnabić, a to je e-uprava, jer je cilj vlade Crne Gore da poboljša kvalitet života građana.

Istakao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s njim istakao takođe važnost nastavaka saradnje i prevazilaženja nesuglasica.

"Dolazile su poruke otrovnih strela iz medija, to nikom ne treba. Treba da zaboravimo i krenemo dalje. Nadam se da će ova moja prva poseta biti dobar znak novog puta i prosperiteta, na zadovoljstvo građana obe zenlje", rekao je Krivokapić.

Nije bilo reči o Temeljnom ugovoru

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Upitana od strane novinara da li je na razgovoru bilo reči o temeljnom ugovoru između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Brnabić je rekla da o tome nije razgovarano, jer ona ne predstvalja SPC.

"Nemam ingerencije da razgovaram o tome, niti da na to bilo kako utičem“, rekla je ona.

Krivokapić: NIsam hteo nikoga da uvredim

Premijer Crne Gore je izjavio da sastankom sa ambasadorima u Beogradu nije želeo da uvredi domaćina, već je jedini razlog tog susreta, kako kaže, bio da ambasadore zemalja koje imaju odnose sa Crnom Gorom, ali nemaju svoje diplomatske predstavnike u Podgorici upozna sa situacijom u toj zemlji.

"Nikada se ne bavim skandalima. Imao sam slobodan vremenski period koji nisam hteo da iskoristim na drugi način, osim radno. I pre dolaska u Beograd, pozvali smo sve nerezidentne ambasadore, koji imaju odnose sa Crnom Gorom, da održimo sastanak kako bih im predstavio ono stanje u Crnoj Gori, i pobudio ekonomsku diplomatiju", rekao je Krivokapić na pitanje zašto se i na čiju inicijativu sastao sa stranim predstavnicima u Beogradu, i kako vidi kritike da je to diplomatski skandal i uvreda domaćina.

Kako je rekao, Crna Gora kao mala država treba da vodi računa o ekonomskoj diplomatiji. "Ako sam nešto prekršio, izvinjavam se domaćinima, jer o tome nisam razmišljao, da ću da ih uvredim, nego sam razmišljao kako vreme da iskoristim optimalno, da to bude na zadovoljstvo onih koji su vezani za Crnu Goru, a imaju rezidenciju u Beogradu", rekao je Krivokapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu