Kako je Hrvatska preotela Srbiji prvo mesto

Iako je u početku Srbija bila glavna destinacija Rusa, koji su u našu zemlju dolazili kako bi se vakcinisali, sada je to Hrvatska, piše Večernji list.

Izvor: B92

Utorak, 02.11.2021.

09:30

Kako je Hrvatska preotela Srbiji prvo mesto
EPA-EFE/ Antonio Bat

Taj list navodi i da je poznata ruska turistička agencija uvela ture za vakcinaciju u Hrvatskoj krajem septembra i od tada je tražnja sve veća.

Ruski državljani koji odlaze u Hrvatsku mogu da prime vakcine proizvođača Fajzer, Moderna ili onu kompanije Džonson i Džonson, koja se dobija u samo jednoj dozi, i to sve besplatno i bez prethodne registracije.

Kako se navodi u ponudi, boravak od četiri dana mogu da upotpune i turističkim razgledanjem, a aranžman iznosi 439 evra.

Razlog zašto je Hrvatska postala najpopularnije odredište u Evropskoj uniji za “vakcinalne ture” na ruskom tržištu je, kako ističe Večernji list, jednostavan: u Rusiji se može vakcinisati samo ruskom vakcinom koju ne priznaju mnoge svetske države, u Hrvatskoj je vakcinisanje besplatno, a na raspolaganju imaju i sve vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, što uključuje i vakcinu firme Džonson i Džonson, koja se prima u samo jednoj dozi pa ruski turisti ne moraju ponovo putovati po drugu dozu, što povlači i dvostruke troškove.

Nakon vakcinacije dobijaju kovid potvrdu EU, koja im omogućava putovanja po Evropi i svetu.

Najpre dolazili u Srbiju

Ruska turistička agencija "Rašn ekspres" (Russian Express) uvela je ture za vakcinaciju u Hrvatskoj krajem septembra i od tada je tražnja sve veća.

Dotad su se Rusi “zapadnim” vakcinama vakcinisali u velikom broju u Srbiji, koja je dugo bila vodeća zemlja po broju vakcinisanih građana, a među prvima je i nabavila vakcine protiv koronavirusa.

Kovid potvrda, ali i ponuda vakcine firme Džonson i Džonson, jednostavna procedura, te direktne avionske veze odnele su prevagu na hrvatsku stranu, uprkos tome što za Hrvatsku Rusi moraju da dobiju vize, navodi se dalje u tekstu.

Na mnogim forumima u Rusiji počela su se deliti i uputstva kako mogu primiti vakcinu Fajzera, Modernue, ili Džonson i Džonsona, i to besplatno, bez prethodne registracije: "Samo dođete na punkt i stanete u red, vakcinišu vas, a onda pričekate 15 minuta da ne bude neželjenih reakcija", jedan je od komentara.

Nije dugo trebalo da putničke agencije prepoznaju interes i ponude "vakcinalne ture", kako ih nazivaju u agenciji "Rašn ekspres", a na njihovoj veb-stranici ture u Hrvatsku izdvojene su kao jedna od najatraktivnijih ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: