Ko će zameniti Zaeva?

Nakon što je Zoran Zaev podneo ostavku zbog poraza na lokalnim izborima, u javnosti se spekuliše ko bi ga mogao zameniti u vladi, a ko u stranci.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.11.2021.

17:38

Ko će zameniti Zaeva?
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kao mogući naslednici Zaeva u vladi u javnosti se pominje nekoliko imena među kojima su ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministar zdravlja Venko Filipče i potpredsednik vlade za ekonomska pitanja Fatmir Bitići.

Pobeda Maksima Dimitrievskog, koji se kao nezavisni kandidat bio protivkandidat kandidatu SDSM u Kumanovu, smatra se porazom ne samo njegovog protivnika Olivera Ilievskog, već i Olivera Spasovskog, što mu znatno smanjuje šanse, piše skopska Večer.

Portal skopskog lista navodi i da posle požara u kovid centru u Tetovu, u kome je izgorelo 14 ljudi, rejting i kredibilitet ministra zdravlja Venka Filipčea je takođe naglo pao, što slabi njegovu poziciju mogućeg naslednika Zaeva.

Izbor Bitićija, koji je deo najvišeg partijskog rukovodstva SDSM-a, odražao bi, kažu, multietničnost stranke, ali on nema dugo iskustvo i čvrste veze u partijskoj strukturi.

Kao poslednje moguće rešenje za premijersku poziciju posle Zaeva, Večer navodi Sanju Lukarevsku i potpredsednika vlade Ljupča Nikolovskog.

Stranka je, navode, bila zadovoljna poslom koji je Lukarevska, kao direktorka Uprave javnih prihoda, završila, ali je pitanje da li bi ona bila bolja za čelnu poziciju u vladi ili za premijersku poziciju.

Nikolovski je, dodaju, upravo dolaskom Zaeva na čelo SDSM-a, postigao najveći uspeh u stranci, kada je postao šef kabineta i čovek od velikog poverenja, pa su mu, procenjuje se, šanse sasvim solidne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: