Sa Zaevom i vlada podnosi ostavku

Nakon što je premijer Severne Makedonije i predsednik stranke SDSM Zoran Zaev podneo ostavku na mesto premijera i predsednika stranke, ostavku daje i vlada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.11.2021.

10:17

Sa Zaevom i vlada podnosi ostavku
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vlada je morala da podese ostavku, jer po Ustavu Severne Makedonije, u slučaju da premijer podnese ostavku, ili usled bolesti i smrti bude sprečen da obavlja tu funkciju, vlada je dužna da podnese ostavku. Predsednici vladajućih partija su takođe podneli ostavku u dogovoru sa odlazećim premijerom.

Drugi krug lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji je završen uspešno, a izabrani su gradonačelnici u 43 opštine i u Gradu Skoplje.

Predsednik SDSM i aktuelni premijer Zoran Zaev podneo je sinoć ostavku na obe funkcije, navodeći da preuzima odgovornost za loše izborne rezultate, i čestitajući izbornu pobedu svojim političkim protivnicima. On smatra da vanrednih parlamentarnih izbora ne bi trebalo da bude, jer su, kako je rekao, pred državom dve i po jedinstvene godine od kojih će imati koristi celokupan narod i država.

Premijer Severne Makedonije u ostavci Zoran Zaev sazvao je za danas sastanak sa potpredsednicama stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove vlade. Predsednici tih partija su takodje podneli ostavku u dogovoru sa odlazećim premijerom.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK), najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE je u drugom krugu osvojila gradonačelničke mandate u 20 opština, SDSM u sedam, DUI u sedam, Alijansa za Albance, Alternativa i Besa po dva mesta, a DPA, GROM i Koalicija LDP-DOM po jedno gradonačelničko mesto, prenosi severnomakedonska agencija MIA.

U drugom krugu pobedili su i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržavaju VMRO-DPMNE i Koalicija, nezavisni kandidat Maksim Dimitrievski u Kumanovu i nezavisni kandidat u Debarci Zoran Nogačeski. Konačni rezultati, kako je saopštio DIK, biće objavljeni tokom dana.

Zaev je, kao najveće dostignuće vlade koju je predvodio, istakao ulazak Severne Makedonije u NATO i približavanje EU.

Zaev je poručio da je ubeđen da je, zajedno sa građanima, uveo slobodu i demokratiju u zemlji. Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je poručio sinoć da je ta stranka izvojevala veliku pobedu nakon koje će, kako je rekao, uslediti promene koje idu nabolje za Makedoniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: