Severna Makedonija rekla svoje; Zaev podneo ostavku, opozicija traži vanredne izbore

Skoplje -- Na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji pobedila je opozicija, pa je premijer i lider SDSM Zoran Zaev, kako je i najavio, podneo ostavku na obe funkcije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

S druge strane, nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska proglasila je pobedu, a iz vodeće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE traže vanredne parlaentarne izbore.

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, proglasila je večeras pobedu i poručila da očekuje ostavku premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva.

"Šta smo uradili! Zaev sutra podnosi ostavku", rekla je Arsovska za TV21 aludirajući na najavu Zaeva uoči drugog kruga izbora da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao da podnese ostavku na funkciju premijera.

Arsovska je rekla da je, prema poslednjim informacijama, u prednosti za više od 20.000 glasova i poručila da je srećna što će na čelu Skoplja, prvi put posle 30 godina, biti žena, prenosi MIA.

Prema rezultatima Državne izborne komisije (DIK) na osnovu 40 odsto obrađenog biračkog materijala, Arsovska u drugom krugu izbora ima podršku 56,86 odsto glasova, dok aktuelni gradonačelnik i kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Petar Šilegova ima 39,64 odsto, prenosi MIA.

Prema dosadašnjim rezultatima DIK, SDSM vodi u 14 opština, VMRO-DPMNE u 13, 6 Demokratska unija za integraciju (DUI) u šest, a Alijansa Albanaca u tri.

Zaev podneo ostavku na obe funkcije

Tanjug/AP Photo
Tanjug/AP Photo

Premijer Severne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev podneo je večeras ostavku na obe funkcije, nakon loših rezultata na lokalnim izborima.

"Preuzimam odgovornost za loš rezultat na ovim izborima", rekao je Zaev, a prenosi MIA.

Zaev je čestitao protivnicima na lokalnim izborima i poručio da ostaje pri stavu da nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima.

VMRO-DPMNE traži vanredne izbore

Lider vodeće makedonske opozicione partije Hristijan Mickovski založio se večeras za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ističući da ne treba da ode samo premijer Zoran Zaev, već i "zaevizam".

Mickovski je posle drugog kruga izbora za gradonačelnike u Severnoj Makedoniji, u kojem je njegova stranka, kako je rekao, odnela veliku pobedu, ocenio da je Vlada delegitimizovana i da je to nova realnost za koju očekuje da se vremenom manifestuje u parlamentu.

"Najbolje bi bilo da se to uradi putem vanrednih parlamentarnih izbora. Želim da se obratim lično Zoranu Zaevu. Želim da ga zamolim da dobro razmisli koji će biti sledeći koraci. Nadići sebe i konačno razumeti poruku, a to je da treba otići", rekao je Mickovski, prenosi Plus info.

On kaže da "nema više prostora za zločin, prevaru i poraz Makedonije i naroda".

''Želim da pošaljem poruku onim ljudima u SDSM-u koji su okupirali Makedoniju. Ne treba da ode samo Zaev, već i ''zaevizam''. Makedonski narode, neću vas razočarati jer sav vaš bol je i moj bol. Sva vaša razočaranja su i moja razočaranja. Moramo okrenuti novu stranicu", poručio je Mickovski.

Istakao je da je ovo "istorijski rezultat" i da se "volja naroda mora jednom poslušati".

"Imamo većinu glasova naroda i to nam je važno, a da bi bili vanredni parlamentarni izbori treba da imamo većinu u parlamentu. Imamo većinu naroda i to poverenje ne smemo da izgubimo. To moramo omogućiti makedonskom narodu", rekao je Mickovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu