Sudan: Poziv na proteste širom zemlje

Protivnici vojnog udara u Sudanu pozvali su danas na proteste širom zemlje, sa porukom da žele obnovu civilne vlade.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.10.2021.

10:54

Sudan: Poziv na proteste širom zemlje
Foto:EPA-EFE/MOHAMMED ABU OBAID

Oni žele da se zemlja vratila na put demokratije nakon decenija autoritarne vladavine.

Hiljade Sudanaca je već izašlo na ulice ove nedelje u znak protesta protiv svrgavanja vlade premijera Abdale Hamdoka od strane generala Abdela-Fataha Burhana koji je preuzeo vlast u puču, prenosi Rojters.

S obzirom da je najmanje 11 demonstranata ubijeno u sukobima sa snagama bezbednosti ovih dana, protivnici hunte strahuju od intenziviranja sukoba I novih krvoprolića.

Sjedinjene Američke Države pozvale su sudanske vođe vojnog udara da se uzdrže od nasilja prema mirnim demonstrantima uoči današnjih planiranih protesta i rekle da će reakcije vojske biti test njihovih namera.

U subotu će biti "jasno kakve su namere vojske", rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta koji nije želeo da bude imenovan,navodi Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je da sudanske snage bezbednosti moraju poštovati ljudska prava i da je svako nasilje protiv mirnih demonstranata "neprihvatljivo".

Sudanski general Abdel Fatah al-Burhan raspustio je u ponedeljak Hamdokovu vladu, čime su podstakli zapadne zemlje da prekinu dotok stotina miliona dolara koji su neophodni toj severnoafričkoj zemlji.

Burhan je tada pritvorio premijera Abdalu Hamdoka, mnoge vladine zvaničnike i političke lidere, u državnom udaru koji su osudili SAD i Zapad, a vojska je dozvolila Hamdoku da se vrati kući pod stražom sledećeg dana nakon međunarodnog pritiska.

Državnim udarom je prekinuta tranzicija koja je trebalo da Sudan usmeri prema demokratiji i izborima 2023. nakon što je pre dve godine svrgnut s vlasti Omar al-Bašir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: