Oštra odluka: Šest smrtnih kazni za "doušnike"

Islamski ekstremistički Hamas je danas objavio da je osudio na smrt šest palestinskih "doušnika" na smrt zbog saradnje s Izraelom.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2021.

16:20

Oštra odluka: Šest smrtnih kazni za
Ilustracija: Profimedia

Vojni sud Hamasa koji vlada pojasom Gaze je saopštio da su kazne izrečene "protiv više doušnika, uključujući šest smrtnih i drugih kazni, počev od doživotne robije do privremenog teškog rada", a da je jedna osoba oslobođena.

Odnos Hamasa je oštar prema saradnicima Izraela, koji drži pojas Gaze pod blokadom otkako su hamasovci silom preuzeli vlast 2007. godine od umerenijeg rivalskog Fataha.

Susedni Egipat je tada takođe uveo blokadu Gaze.

Godine 2018. Vojni sud Hamasa je optužio šestoro ljudi, uključujući jednu ženu, na smrt zbog špijunaže.

Godinu dana ranije tri osobe su optužene za ubistvo komandira Hamasa i obešene ili streljane.

Kako je danas navedeno saradnici koji su se sami prijavili će biti osuđeni na blaže kazne.

Po palestinskom zakonu smrtnu kaznu mora da odobri predsednik Palestine, ali je Hamas u Gazi izvršavao takve kazne iako ih Mahmud Abas, čija Palestinska uprava kontroliše drugu palestinsku teritoriju, Zapadnu obalu, nije odobrio.

Organizacije za judska prava su apelovale na Hamas da što manje izriče smrtnu kaznu.

Početkom ovog meseca Al Mezan centar za ljudska prava sa sedištem u Gazi je pozvao na moratorijum na smrtnu kaznu uz objašnjenje da je "ozbiljno zabrinut jer vojni sud stalno izriče takve kazne" na toj palestinskoj teritoriji.

U maju su Hamas i Izrael ratovali 11 dana i izraelskim udarima na Gazu poginulo je 260 Palestinaca uključujući borce, saopštile su lokalne vlasti.

Na izraelskoj teritoriji poginulo je 13 ljudi od palestinske raketne vatre, uključujući jednog vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: