Skoro 6.700 novoobolelih, preminule 63 osobe

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđeno 6.697 novoobolelih od kovida 19, dok su od posledica ove bolesti preminule 63 osobe.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2021.

15:00

Skoro 6.700 novoobolelih, preminule 63 osobe
Foto: Shutterstock/Fotosr52

Na respiratorima je 275 pacijenata, a ukupno na bolnićkom lečenju su 6.792 obolela od kovida.

Kako se navodi, urađena je analiza 23.474 uzorka.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 6.253.869‬ uzoraka, a virus je potvrđen u 1.125.602‬.

Procenat smrtnosti je 0,87.

Kon: "Imaćemo za posledicu da brojimo veći broj mrtvih"

Da bi se zaustavila epidemija, dve stvari moraju da idu paralelno – s jedne strane 24 sata kovid propusnice, a sa druge ubrzana vakcinacija.

To je izjavio danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je rekao da je činjenica da važenje kovid propusnica posle 22 sata "nije i neće moći da se pokaže dovoljnim" i istakao da bez ozbiljnih restriktivnijih mera nema naglog opadanja broja novoobolelih.

"Medicinski deo Kriznog štaba traži da kovid propusnice važe 24 sata i nema nikakve podele po tom pitanju, čitav medicinski deo to potpuno podržava", rekao je Kon za TV Tanjug.

On je rekao da pojedini nemiri i protesti, koji se održavaju zbog uvedenih kovid propusnica, "uopšte nisu bitni u ovom trenutku".

"Moramo obezbediti našim zdravstvenim radnicima da mogu da rade, a u ovakvom tempu, oni su toliko zasuti da će biti propusta i nemogućnosti zakazivanja kašnjenja nekih non-kovid stanja. Imaćemo za posledicu da brojimo veći broj umrlih", naglasio je Kon.

On je naveo da bez restriktiktivnih mera prelazak na onlajn nastavu ne bi imalo ozbiljan efekat koji se očekuje.

"Jedino rešenje je zatvoriti sve na dve nedelje"

Pukovnik docent doktor Ivo Udovičić, komandant Kovid bolnice Karaburma rekao je da će kovid propusnice posle 22 sata malo pomoći u borbi s koronavirusom.

Naveo je da će to biti neznatan učinak.

"Svi znamo šta treba uraditi – prekinuti lanac prenosa virusa. A to se radi sprečavanjem kontakata između ljudi, za šta su potrebne rigorozne mere. Dve nedelje sve da se zatvori, ali i da se istovremeno što više ljudi vakciniše", naglasio je dr Udovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: