I Indija u "raketnom klubu", usred tenzija: Agni-5 može da pogodi bilo šta u Kini

Indija je testirala interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da nosi nuklearno oružje dometa od 5.000 kilometara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Mohammed Saber
Ilustracija: EPA-EFE/Mohammed Saber

Raketa je testirana sa ostrva u blizini svoje istočne obale, usred rastućih graničnih tenzija sa Kinom.

Uspešno lansiranje u sredu je u skladu sa "politikom Indije da ima sredstva za minimalno i uverljivo odvraćanje koje treba da bude podrška posvećenosti da ih nikad ne upotrebi prva", saopštila je vlada, prenosi Rojters.

Kako se navodi, raketa Agni-5 pala je u Bengalski zaliv sa veoma visokim stepenom preciznosti.

Moćni raketni arsenal Pekinga naterao je Nju Delhi da unapredi svoje sisteme naoružanja poslednjih godina, a veruje se da Agni-5 može da pogodi cilj u skoro celoj Kini.

Indija je već u stanju da udari bilo gde unutar susednog Pakistana, svog glavnog rivala, protiv koga je vodila tri rata od sticanja nezavisnosti od britanskih kolonijalista 1947.

Indija razvija svoje nuklearne i raketne sisteme srednjeg i dugog dometa od 1990-ih usred sve većeg strateškog nadmetanja sa Kinom u nastojanju da ojača odbrambene sposobnosti zemlje.

Napetosti između dve zemlje su narasle, uz raspoređivanje trupa obe strane, nakon sukoba u junu 2020. godine, kada je 20 indijskih vojnika poginulo u dolini Galvan u Ladahu, a Kina je takođe pretrpela neodređen broj žrtava u ovom sukobu.

Hiljade indijskih i kineskih trupa i dalje su blokirane sukobom koji se dešava u indijskom regionu Ladah, a traje od prošle godine, uprkos tome što su dve strane održale više desetina rundi razgovora kako bi smirile situaciju.

Poslednji pregovori između indijskih i kineskih najviših vojnih zvaničnika o rešavanju situacije na liniji sporne himalajske granice prekinuti su 11.oktobra, pri čemu obe strane krive jedna drugu za neuspeh dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu