Tajvan prvi put priznao: Ovo će razbesneti Kinu

Mali broj američkih snaga stacioniran je na Tajvanu kako bi sprovodio obuke sa tajvanskim vojnicima, rekla je predsednica Caj Ing-Ven u intervjuu za Si-En-En.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Manuel Lorenzo
Foto: EPA-EFE/Manuel Lorenzo

"Biće rata 2025. godine"

Time je potvrdila prisustvo američkih trupa na ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

Napetost u odnosima između Tajpeja i Pekinga, koja ne isključuje zauzimanje ostrva silom, eskalirale su poslednjih nedelja kako je Kina povećala vojni i politički pritisak. „Imamo širok spektar saradnje sa SAD u cilju povećanja naše odbrambene sposobnosti“, rekla je Caj za Si-En-En u intervjuu emitovanom u četvrtak.

Upitana koliko je američkih vojnika raspoređeno na Tajvanu, ona nije želela da precizira broj, već je samo rekla da "to nije onoliko koliko ljudi misle".

Potvrda dolazi u trenutku kada Peking naglo povećava vojni pritisak na Tajvan, uključujući ponovljene misije kineskih ratnih aviona u zoni za identifikaciju protivvazdušne odbrane te nepriznate zemlje.

Dok je nekoliko tajvanskih i međunarodnih medija već ranije izvestilo o takvoj obuci sa američkim trupama, ova zvanična potvrda Tajpeja bi mogla dodatno da pogorša odnose SAD i Kine. SAD, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni saveznik i glavni snabdevač oružjem.

Na pitanje o izveštajima o američkim trupama na Tajvanu, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je ranije ovog meseca reklo da bi SAD trebalo da prekinu vojne veze i prodaju oružja Tajvanu kako bi izbegle narušavanje bilateralnih odnosa.

Dosluh Tajvana i SAD

Caj Ing-Ven izjavila je da ima poverenja u Sjedinjene Američke Države (SAD) da će braniti to ostrvo od Kine.

"Imam poverenja, s obzirom na dugogodišnje odnose koji nas vezuju za SAD, kao i podršku američkog naroda, Kongresa i administracije", rekla je predsednica u intervjuu koji je u sredu uveče emitovao kanal Si-En-En.

Vojne tenzije između Tajvana i Kine su najgore u poslednjih više od 40 godina, ocenili su ranije ovog meseca tajvanski zvaničnici.

Tajvan poručuje da je nezavisna država i da će braniti svoju slobodu i demokratiju.

Kina međutim smatra da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim vezama sa SAD i osuđuje, kako navodi, "dosluh" Vašingtona i Tajpeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu