Hrvatski političar brani Dodika: "Nije on"

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije faktor destabilizacije u BiH.

Izvor: B92, Nezavisne
Podeli
Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC
Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Pročitajte i:

Vučić: "Naš odgovor je jasan – dogovor tri naroda"

Sastali se Dodik i Milanović

On je istakao da je mnogo izvorišta nesporazuma u BiH i da odnosi moraju da se sagledaju detaljnije.

"Kada je u pitanju gospodin Dodik, njegov neuobičajen izraz može se nekome svideti ili ne, ali njega podržava najveći broj predstavnika srpskog naroda u BiH", rekao je Čović za HRT, a prenosi Srna.

Na pitanje da li su njegov sastanak u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sastanak Dodika sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem u Zagrebu zajednička inicijativa da se odnosi u BiH promene nabolje, Čović je rekao da nema nikakve koordinisane aktivnosti.

Čović kaže da je njegov radni ručak u Beogradu sa predsednikom Srbije dogovoren pre mesec dana kako bi malo sadržajnije razgovarali, te da je na sličan način Milanović pozvao Dodika.

"Razgovarali smo o tome kako stabilizovati situaciju u BiH u kojoj je najizraženija kriza od Dejtonskog sporazuma do danas. Čini mi se da razgovori nemaju alternativu i da ćemo morati još intenzivnije razgovarati", rekao je Čović.

On je naveo da će sa predsednikom Srbije ubrzo razgovarati i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je već razgovarao sa Milanovićem.

"Razgovori bi trebalo da budu još dinamičniji i da pokušamo da stvorimo ambijent da profunkcioniše vlast i da rešimo ključne reformske probleme", dodao je Čović.

On je istakao da osnova rešenja mora biti Ustav BiH, te da sve ono što će ubuduće biti rađeno mora biti u skladu sa uspostavljenim mehanizmom koordinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu