"Vatre" u Sudanu se ne gase; hapšenja, protesti - pritisak raste FOTO

Bezbednosne snage Sudana su uhapsile tri poznate ličnosti prodemokratskog pokreta, izjavili su njihovi rodjaci, dok pritisak na vojsku raste posle puča.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

22:29

EPA-EFE/MOHAMMED ABU OBAID

Demonstracije protiv državnog udara koji je vojska izvela u ponedeljak nastavljene su u Kartumu i drugim gradovima, a mnoge kompanije ne rade jer su se odazvale pozivima na štrajk.

Puč preti da ugrozi tranziciju Sudana ka demokratiji, započetu 2019. nakon zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira, posle narodne pobune. Grupe od više desetina ili stotina demonstranata postavljale su barikade na glavnim putevima celog dana.
EPA-EFE/MOHAMMED ABU OBAID
Bezbednosne snage su intervenisale i uklonile barijere, a neki demonstranti su ranjeni iz vatrenog oružja, navode aktvisti. Najmanje šest ljudi je poginulo i više od 140 je ranjeno u sukobima demonstranata i bezbednosnih snaga od ponedeljka. Mnogi od ranjenih su životno ugroženi. Vojska je izvela državni udar posle višenedeljnog rasta tenzija između njenih čelnika i civilnih lidera, izazvanih neslaganjem oko kursa i brzine tranzicije ka demokratiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: