Odbačena presuda Evropskog suda: "Ucena"

Poljska vlada odbacila je presudu Evropskog suda pravde (ECJ), prema kojoj ta zemlja mora platiti milion evra dnevno, smatrajući je ucenom.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos/InkDropCreative
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

Pročitajte još:

EU se ne šali, pala paprena kazna: Milion evra dnevno

"ECJ potpuno zanemaruje i ignoriše poljski Ustav i presude Ustavnog suda", napisao je zamenik ministra pravde Sebastian Kaleta na Tviteru u sredu.

Naglasio je da evropski sud prekoračuje svoje ovlašćenja.

"To je još jedna faza u operaciji da se Poljska liši svog uticaja na politički sistem naše zemlje, to je uzurpacija i ucena", piše Kaleta.

Najviši evropski sud u sredu je naredio Poljskoj da plati milion evra dnevno zbog dugotrajnog sporenja te zemlje s Evropskom unijom u vezi s nezavisnosti pravosuđa.

Današnja presuda Evropskog suda pravde usledila je nakon što je izvršni organ EU, Evropska komisija, zatražila "finansijske kazne" kako bi se osiguralo poljsko povinovanje presudi evropskog suda od jula.

Sud je saopštio da je kazna neophodna u cilju izbegavanja ozbiljne i nepopravljive štete pravnom poretku Evropske unije i vrednostima na kojima je unija utemeljena, posebno vladavini zakona.

Evropska komisija, koja nadzire poštovanje evropskih zakona, želi da sud sa sedištem u Luksembourgu nametne dnevne kazne Poljskoj dok ona ne bude delovala na poboljšanju fukncionisanja poljskog Vrhovnog suda i ukine zakone za koje smatra da podrivaju nezavisnost pravosuđa.

Glavna tačka sporenja je diciplinska komisija Vrhovnog suda, telo koje vladajućoj stranci daje ovlašćenja da discpliniše suce u korist vlasti.

U julu je Evropski sud pravde naredio ukidanje disciplinske komisije, ali ona još funkcioniše.

Poljski prmijer Mateusz Moraviecki poručio je Evropskom parlamentu prošle sedmice da će komisija biti ukinuta, ali nije dao precizan vremenski okvir.

Posmatrači tvrde da nacrt zakona o ukidanju disciplinske komisije još nije uveden.

Članice EU godinama upozoravaju na ono što smatraju kršenjem demokratskih principa u Poljskoj kada je reč o nezavisnosti pravosuđa ili o slobodi medija.

Sukob je ponovo izbio početkom meseca kada je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju primat nad evropskim u poljima u kojima se dve strane sukobljavaju. Moraviecki je zatražio mišljenje Ustavog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu