Sudan: Razdor u UN i deblokada aerodroma

Savet bezbednosti UN raspravljao je o situaciji u Sudanu posle vojnog puča izvedenog u ponedeljak, ali nakon sastanka nije izdato nikakvo saopštenje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.10.2021.

08:09

Sudan: Razdor u UN i deblokada aerodroma
Foto:EPA-EFE/MOHAMMED ABU OBAID

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je prethodno svetske sile da se okupe i odlučno se izjasne protiv vojnog puča, poručivši da je potrebno jedinstvo da bi se svet sučio sa "epidemijom državnih udara'', nakon što su izvedeni i u Mjanmaru, Maliju i Gvineji.

Zamenik ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski rekao je posle sednice da članice Saveta bezbednosti do sada nisu uspeli da postignu bilo kakvu saglasnost o situaciji u Sudanu.

"Mislim da je preuranjeno govoriti o saglasnosti, hajde da radimo na nekom dokumentu. Slažemo se da smo preokupirani onim što se dešava", rekao je Poljakov, prenosi Tass.

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti u Sudanu došlo je u ponedeljak posle višenedeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa procesa tranzicije Sudana ka demokratiji koji je započet svrgavanjem dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira tokom narodne pobune pre dve godine. Premijeru dozvoljeno da se vrati kući

Sudanskom premijeru Abdalahu Hamdoku i njegovoj supruzi, koji su privedeni nakon što je vojska izvršila puč i preuzela vlast, dozvoljeno je da se vrate u svoju kuću u Kartumu, potvrdio je jedan vojni zvaničnik.

Zahtevajući anonimnost, jedan vojni zvaničnik je potvrdio da su Hamdok i njegova supruga slobodni da se kreću i komuniciraju i dodao da je njihova kuća u luksuznom kartumskom kvartu Kafuri "pod jakim obezbeđenjem". Najavljena deblokada luka

Sudanska plemena Bedža, koja podržavaju vojsku u preuzimanju vlasti, najavila su prekid zatvaranja luka i blokada puteva na istoku te zemlje, izvestila je danas televizija Al Arabija sa sedištem u Dubaiju.

Plemena su blokirala puteve i primorala luke na Crvenom moru da se zatvore poslednjih nedelja, u znak protesta zbog, kako kažu, nedostatka političke moći u regionu i loših ekonomskih uslova koji su tamo, prenosi Rojters.

Zatvaranje luka je dovelo do nestašice osnovnih lekova, goriva i pšenice, navodi Rojters. Plemena Bedža izrazila su podršku vojnom preuzimanju vlasti koje je organizovao general Abdel Fatah al-Burhan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: