Dodik nije dobio podršku na posebnoj sednici skupštine RS

U Banjaluci je održana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici nisu podržali ocene Milorada Dodika.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

23:19

Dodik nije dobio podršku na posebnoj sednici skupštine RS
Ilustraija: Depositphotos/ Tatiana53

To se pre svega odnosi na tvrdnju da su odluke Predsedništva BiH od 18. oktobra štetne po vitalni interes RS.

Sednici su prisustvovali predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a kako prenosi RTRS Narodna skupština nije podržala izjavu Dodika da je deset odluka Predsedništva, koje su Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili preglasavanjem štetno po vitalni interes Republike Srpske. Tako svih deset odluka na koje je Dodik uložio veto ostaju na snazi, jer je na glasanju izostala podrška dve trećine poslanika.

To je prvi put da je Dodik pokrenuo proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa, a da je izostala dvotrećinska podrška.

Iako je srpski član Predsedništva u uvodnom izlaganju detaljno obrazložio svaku odluku i zbog čega su one štetne po interes Srpske, rekao da je Parlament Srpske mesto odluke, te pozvao poslanike na jedinstvo, jedinstvo je izostalo.

Dok je DNS sve vreme učestvovao na zasedanju i glasao, SDS i PDP su napustili zasedanje još tokom rasprave, pa nisu ni bili prisutni u sali kada se glasalo. Sve ove tačke koje su bile na sednici Predsedništva BiH 18. oktobra i na koje je srpski član Milorad Dodik stavio veto, poštujući zaključke Narodne skupštine o neodlučivanju u Predsedništvu su usvojene jer nije bilo dovoljno ruku u Narodnoj skupštini.

Tako su prošle i one koje ugrožavaju vitalni interes Srpske. U sali kada se glasalo nije bilo poslanika opozicije predvođenih SDS-om i PDP-om. Dodik je inače u uvodnom izlaganju ocenio da veliki broj odluka i zaključaka Predsedništva BiH sa sednice 18. oktobra ugrožava vitalni entitetski interes. U njima su uočeni proceduralni i materIjalni nedostaci i zaobilaženje entitetskih nivoa vlasti i zato je, kaže, glasao protiv.

Dodik ni za otvaranje kancelarije Ruske ambasade u Banjaluci i davanje agremana ambasadorima pojedinih zemalja nije dao svoj glas očekujući da će o tome glasati poslanici u Parlamentu Srpske.

Time je, kaže, hteo da omogući da se odlučuje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a ne u Predsedništvu BiH.

Ovo je trebalo da dokaže da Republika Srpska nije niži nivo vlasti, poručila je predsednica Željka Cvijanović, dodajući da je to politička i ustavna snaga parlamenta i Srpske.

Poslanici vladajuće koalicije poručili su da se bez obzira na sve odlučivanjem o ovim tačkama manifestuju i jačaju odluke srpskog člana Predsedništva BiH i podsećaju da se odlučuje o međunarodnim ugovorima.

SDS i PDP još juče su nagoveštavali da bi mogli napustiti skupštinsku salu. Razlog o kome su govorili i danas između ostalog bio je i termin održavanja sednice zbog čega, pravdali su se, nisu bili u mmogućnosti da se pripreme za raspravu.

To je bio samo izgovor opoziciji, smatraju u vladajućoj koaliciji.

Govoreći o tome zašto su poslanici SDS-a i PDP-a napustili posebnu sednicu, Dodik je izjavio da je njima rečeno da nađu načina da ne budu deo većine oko pitanja povrede vitalnog interesa Republike Srpske.

SDS i PDP su u jednom delu zasedanja napustili skupštinsku salu, nakon što su od početka, između ostalog, prigovarali i za termin održavanja sednice pravdajući to nemogućnošću da spreme raspravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: