"Dodik podriva Dejton. Ne pomaže"

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za izbornu reformu u BiH, Metju Palmer, izjavio je da je politička dinamika u BiH zabrinjavajuća.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.10.2021.

07:51

Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

On je ocenio da retorika sprskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika podriva Dejtonski sporazum.

Palmer je za N1 rekao da "politički učesnici shvataju hitnost i ozbiljnost situacije u BiH".

"Mi u SAD vidimo hitnost da se napokon krene u izbornu reformu, te ograničene i targetirane ustavne promene koje će pratiti tu ustavnu reformu. Vidimo da 2021. nudi priliku, ali se taj prozor brzo zatvara. Radimo sa svim stranama kako bi ih ohrabrili na potrebne ustupke za postizanje sporazuma što pre", poručio je Palmer.

Na pitanje novinarke kako komentariše to što, kako je navela, "svi Dodika smatraju destabilizujućim faktorom", odgovorio je da je to tačno.

"Retorika koja stiže od Dodika ne pomaže, stvara napetost i podriva Dejtonski sporazum. Nastavljamo da verujemo da će dogovor o izbornoj reformi koji je konzistentan sa principom o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, plus ostali, koji se takođe bavi presudama sudova, pomoći u smirivanju napetosti", naveo je Palmer.

On je upozorio da će neuspeh u postizanju sporazuma otežati stvari i izrazio nadu da će se svi učesnici, posebno oni u Federaciji BiH, približiti kako bi došlo do sporazuma i implementacije.

"To bi moglo pomoći celokupnoj političkoj dinamici u BiH koja je u ovom trenutku zabrinjavajuća", zaključio je Palmer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: