Reagovanje EPS povodom navoda o nabavci softvera

JP EPS nije nabavljalo nikakve specijalne mobilne telefone i aparate, već je nabavilo softver za zaštitu mobilnih telefona, kako i jeste naziv javne nabavke.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

14:37

Reagovanje EPS povodom navoda o nabavci softvera

To je navelo to preduzeće u saopštenju za javnost.

"Nabavljeno je softversko rešenje, a ne mobilni telefoni i apsurdno je porediti ovo softversko rešenje sa mobilnim telefonima 'SKY’ ili 'SKY’ aplikacijom, što se zlonamerno i potpuno laički izokreće, sa namerom da privuče što veću pažnju. Napominjemo da je softver nabavljen još 2019. godine, ali nije korišćen, jer se do danas nije pojavila potreba za korišćenjem. Nabavka je sprovedena u slučaju potrebe i zbog obaveza koje su propisane zakonom u delu mera zaštite IKT sistema.
Na žalost, senzacionalizam po svaku cenu ne poznaje istinu, te javnost treba da bude obaveštena o svim detaljima", stoji u objavi.

"'Elektroprivreda Srbije' je elektroenergetski sistem odgovoran za energetsku bezbednost i nezavisnost Srbije. Svaka zloupotreba podataka i informacija ili njihovo neovlašćeno korišćenje imalo bi višestruke posledice po energetsku sigurnost zemlje. Komunikacioni rizik postoji u energetskim poslovima sa AP Kosovo i Metohija, gde je važno da JP EPS poseduje zatvoreni i zaštićeni komunikacioni sistem. Takođe, u sastavu JP EPS nalaze se i hidro potencijali koji se nalaze blizu graničnih oblasti i važno je u budućnosti obezbediti zaštićenu komunikaciju kao deo bezbednosnog mehanizma", dodao je se.

Primenu zaštite na komunikacionim uređajima, odnosno zatvorene sisteme komunikacija koriste energetske kompanije u Finskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji, Grčkoj, Ukrajini, Švajcarskoj, SAD, kao i kompanije poput RWE i EDF. Primarno se koristi za korporativnu internu komunikaciju zatvorenog tipa kao sastavni deo bezbednosnog mehanizma, ali i kao poseban stepen zaštite u vanrednim uslovima, saopštava EPS.

"I članom 6 Zakona o informacionoj bezbednosti određeno je da su IKT sistemi od posebnog značaja sistemi u energetici koji se koriste za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, proizvodnju i preradu uglja, što su delatnosti rada JP EPS. Zakonom o informacionoj bezbednosti JP EPS je određen kao IKT sistem od posebnog značaja za Republiku Srbiju. EPS poseduje i Rešenje o upisu u evidenciju IKT sistema od posebnog značaja koju vodi ministarstvo nadležno za informaciono društvo, tj. Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije", dodaje se u objavi.

"Kao sistem od posebnog značaja, JP EPS je u obavezi da ispuni mere zaštite iz člana 7 pomenutog zakona. Mere zaštite IKT sistema se odnose na postizanje bezbednosti rada na daljinu i upotrebe mobilnih uređaja, predviđanje odgovarajuće upotrebe kriptozaštite radi zaštite tajnosti, autentičnosti i integriteta podataka, zaštitu od zloupotrebe tehničkih bezbednosnih slabosti IKT sistema, zaštitu podataka u komunikacionim mrežama uključujući uređaje i vodove, bezbednost podataka koji se prenose unutar operatora IKT sistema, kao i između operatora IKT sistema i lica van operatora IKT sistema. Kao operator IKT sistema od posebnog značaja, JP EPS je u obavezi da poštuje i sve što je propisano podzakonskim aktima i pravilnicima, pre svega Uredbu o bližem sadržaju akta o bezbednosti IKT od posebnog značaja, načinu provere i sadržaju izveštaja o proveri bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja i Uredbu o bližem uređenju mera zaštite IKT sistema od posebnog značaja", piše u saopštenju.

EPS navodi da "tekst koji je objavio BIRN odnosi se na javnu nabavku koja je realizovana u 2019. i 2020. godini".

"Na zvaničnom portalu javnih nabavki EPS je 14. avgusta 2019. godine objavio poziv za javnu nabavku čiji predmet je Softver za zaštitu mobilnih telefona. Javna nabavka je objavljena u otvorenom, svima dostupnom postupku, kako je to određeno Zakonom o javnim nabavkama i nije objavljena „ispod radara javnosti“ kako se tvrdi. Kompletna konkursna dokumentacija je bila javno dostupna u roku koji Zakon o javnim nabavkama nalaže, a takođe i danas sva dokumenta u vezi sa ovom javnom nabavkom nalaze se dostupna na portalu javnih nabavki na adresi http://portal.ujn.gov.rs/Dokumenti/JavnaNabavka.aspx?idd=2447558", stoji u saopštenju.

"Svako ko je zainteresovan mogao je da pročita konkursnu dokumentaciju. U postupku javne nabavke dobijene su dve ponude i izabrana jeftinija, jer je to bio kriterijum za izbor. U javnoj nabavci nisu navedeni nikakvi specijalni uslovi za učešće, što se može proveriti uvidom u konkursnu dokumentaciju", dodaje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: