"Kod beduina je vreme odavno stalo, ali su vakcinisani protiv koronavirusa" FOTO

Članovi srpske delegacije, sa predsednikom Jedinstvene Srbije Draganom Markovićem Palmom na čelu, u poseti su egipatskoj oblasti kod Crvenog mora.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

10:15

Foto: Skupština grada Jagodina

Tom prilikom obišli su deo najveće vruće pustinje na svetu Sahare koji pripada Egiptu.

U delegaciji koja ima 144 člana najviše ima zdravstvenih radnika, iz kovid zona iz 18 zdravstvenih ustanova iz Srbije. Oni su danas, tokom obilaska Sahare, najpoznatije svetske pustinje, čija ukupna površina odgovara površini Kine, razgovarali sa beduinima u beduinskom selu. Beduini su autohtono pustinjsko stanovništvo.

"Mi smo danas za našu delegaciju organizovali posetu beduinskom selu usred pustinje. Najveći paradoks je taj što je za beduine vreme odavno stalo i oni se nisu bavili svetskim modernim tehnologijama, nemaju TV, nemaju društvene mreže, ni ništa slično, ali su vakcinisani protiv koronavirusa. Kao da je bolje da imate što manji priliv informacija sa raznih mesta, posebno nekompetentnih, kako bi se građani u najvećem broju vakcinisali. U to su se danas uverili i lekari i medicinske sestre i tehničari iz Srbije koji su sa nama u delegaciji. Važno je reći da su građani Srbije zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića dobrodošli u sve krajeve sveta, bilo da se radi o metropoli ili pustinji", rekao je Dragan Marković Palma.
Foto: Skupština grada Jagodina
Članovi naše delegacije su džipovima došli do beduinskog sela, gde su im domaćini servirali čaj dobrodošlice, a nakon toga su imali prilike da voze kvadove i bagije kroz pustinju, da bi im usred pustinje bio serviran ručak sa vodom i sokovima, koji se sastojao od goveđeg mesa sa roštilja, špageta, krompira, mnogo raznog povrća sa orijentalnim začinima.
Foto: Skupština grada Jagodina
Uz sve to ručak je bio praćen nastupom izvođača tamošnje muzike. Na kraju programa, pošto su u srpskoj delegaciji i muzičari, oni su se prihvatili harmonike i usred pustinje su srpski zdravstveni radnici zaigrali srpsko kolo.
Foto: Skupština grada Jagodina
Poruka lekara i medicinskih sestara i tehničara iz Srbije glasi: "Ako mogu beduini da se svi vakcinišu protiv koronavirusa, dajte da se što veći broj građana vakciniše, kako bi smanjili pritisak na kovid ambulante i kovid odeljenja i kako bi ujedno mogli da se više vremena posvetimo i non-kovid pacijentima".
Foto: Skupština grada Jagodina
Naši zdravstveni radnici, od kojih njih 95 odsto od prisutnih nikada nije bilo u Egiptu, a 100 odsto nikada nije bilo u pustinji, uglas ističu da je ovo putovanje nezaboravno, a posebno susret sa pustinjom i beduinima, te da je to nešto što će ih još spremnije vratiti u kovid zone po povratku u Srbiju koji je zakazan za subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: