Brige Zapada posle vežbe Rusa i Kineza: "Ovo je veliko"

Ruski i kineski ratni brodovi organizovali su prve zajedničke patrole u zapadnom delu Tihog okeana od 17. do 23. oktobra.

Izvor: B92

Utorak, 26.10.2021.

10:55

Brige Zapada posle vežbe Rusa i Kineza:
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Pomorske manevre pomno je pratio Japan, koji je ranije ove nedelje saopštio da je grupa od 10 brodova iz Kine i Rusije plovila kroz moreuz Cugaru, koji razdvaja glavno japansko ostrvo od njegovog severnog ostrva Hokaido.

Rusija i Kina opisale su vežbu kao sredstvo za postizanje stabilnosti u nestabilnom regionu, ali analitičari smatraju da je ovaj događaj zapravo učinio suprotno. Poznavaoci prilika ističu da će ovo najverovatnije da rasplamsa napetosti i osnažiti tvrdnje japanske vlade da mora povećati vojni budžet kako bi se suprotstavila kineskoj agresiji, piše Si-En-En u analizi te pomorske vežbe koju komentariše kao "veliku stvar".

"To će ojačati japanski zaključak da Kina potencijalno predstavlja pretnju Japanu i da stoga mora da poveća potrošnju na odbranu i spremnost da se nosi s tim", rekao je nekadašnji zvaničnik američkog ministarstva odbrane Dru Tompson.

Napetosti između Kine i Japana porasle su poslednjih godina zbog poteza Pekinga da potvrdi suverenitet nad ostrvima pod japanskom kontrolom. Kina je takođe pojačala vojni pritisak na obližnji Tajvan, šaljući na desetine borbenih avona u blizinu tog ostrva. Japanski zvaničnici prethodno su povezali bezbednosnu situaciju oko Tajvana s Japanom, napominjući da se 90 odsto japanske energije uvozi preko područja oko Tajvana.

Trka oružja

Kako navodi Si-En-En, iako je japanska vojna potrošnja kudikamo manja od kineske, Japan je krenuo u veliko jačanje odbrane, kupujući najmodernije borbene avione F-35 i pretvarajući ratne brodove u nosače aviona.

Takođe je u procesu uvođenja visokotehnoloških razarača i podmornica koji mogu da dejstvuju daleko od japanskih obala.

Odgovor odbrambenih snaga Japana na kinesko-ruske manevre usledio je odmah u ponedeljak. Jedan od ratnih brodova koji će uskoro biti opremljeni za prevoz aviona "F-35", nosač helikoptera "Kaga", izveo je bilateralne vežbe s flotom okupljenom oko nosača aviona američke mornarice u Južnom kineskom moru, za koji Kina tvrdi da je njena suverena teritorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: