Vjosa Osmani optužila Rusiju; "pokušaj da se uništi sve američko i evropsko"

Priština -- Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani rekla je da je nedavna akcija na severu KiM zapravo pokušaj Rusije da uništi sve američko i evropsko u regionu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Osmani jasno poručila: "Nećemo dozvoliti formiranje ZSO"

Osmani osudila Borelja: "Samo će pojačati napetosti"

Osmani je poručila je da "situaciju koju je Srbija stvorila na severu Kosova prilikom nedavne akcije kosovske policije treba posmatrati kao pokušaj Rusije da uništi sve američko i evropsko što je postignuto u regionu", prenosi Reporteri.

Osmani je istakla da se to mora sagledati u široj slici, nego što je samo pitanje dijaloga između Kosova i Srbije. "Evo ruskog pokušaja da uništi sve američko i evropsko što je postignuto na našim prostorima. Ovo je veliki sukob i Kosovo je mesto gde se najviše sukobljava na celom evropskom kontinentu, sukobljavaju se ruski interesi sa interesima organizacija kao što su NATO, EU i SAD. Rusija je zainteresovana da se bori ne samo protiv nas, već i protiv svih američkih i evropskih interesa u našem regionu, kroz napade na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru", rekla je Osmani. Ona se ponovo osvrnula na izjavu evropskog ministra spoljnih poslova Borelja koji je akciju kosovske policije na severu nazvao „jednostranom, nekoordinisanom i neprihvatljivom akcijom“, smatrajući da je ona bila pristrasna i da nije zasnovana na istinitim informacijama. "Takav visoki zvaničnik EU treba da bude obavešten i da ne dozvoli da neko od drugih zvaničnika želi da ga dezinformiše o istini. Tog dana bilo je vrlo lako proveriti istinu sa terena. Kada se od vas traži da budete posrednik u odnosima kao što je dijalog između Kosova i Srbije, najmanje što se može zahtevati je nezavisnost ili nedostatak pristrasnosti u odnosu na jednu ili drugu stranu. Ipak, ovde smo videli pristrasnost za koju se nadam da se neće ponoviti, jer je u suprotnosti sa bilo kojim zahtevom koji je EU postavljala dve decenije, odnosno stalno su tražili od nas da se borimo protiv kriminala i korupcije, posebno na severu", zaključila je kosovska predsednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu