"Srbi u BiH su demonizovani"

Rusija smatra nedopustivim i očiglednim antidejtonski karakter politike demonizacije srpskog naroda u BiH.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.10.2021.

07:05

Ilustracija: Depostiphotos/ matwey

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, tu politiku uporno sprovode određene snage u okviru BiH.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva se ističe da je Rusija zabrinuta zbog nepovoljnog razvoja situacije u Bosni i Hercegovini i poziva da se obustavi destruktivno mešanje u poslove te zemlje. Rusko minstarstvo ocenjuje da "nova spirala međunacionalne napetosti u zemlji, izazvana neodgovornim postupcima bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka", dobija razmere bez presedana, stvara potencijalnu pretnju stabilnosti i bezbednosti u Bosni i Hercegovini i na celom Balkanu.

"Pozivamo da se hitno prekine destruktivno mešanje u unutrašnje stvari suverene Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ocenjuje da "želja da se iskoristi mehanizam Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira za rešavanje pitanja koja se ne tiču Dejtona nanosi očiglednu štetu ovoj višestranoj instituciji koja je u poslednje vreme bila u značajnom stepenu diskreditovna kršenjima prakse konsenzusa u toj delatnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: