Rusi i Kinezi patroliraju: "Demonstracija"

Ruski i kineski ratni brodovi organizovali su prve zajedničke patrole u zapadnom delu Tihog okeana od 17. do 23. oktobra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2021.

07:14

Rusi i Kinezi patroliraju:
Ilustracija, foto: EPA/SEDAT SUNA

To je saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova

Moskva i Peking, koji su ranije u oktobru organizovali vežbe pomorske saradnje u Japanskom moru, poslednjih godina održavaju bliže vojne i diplomatske veze u trenutku kada su njihovi odnosi sa Zapadom pogoršani.

Pomorske manevre pomno je pratio Japan koji je ranije ove nedelje saopštio da je grupa od 10 brodova iz Kine i Rusije plovila kroz moreuz Cugaru koji razdvaja glavno japansko ostrvo od njegovog severnog ostrva Hokaido, prenosi "Glas Amerike".

"Grupa brodova je prvi put prošla kroz moreuz Cugaru kao deo patrole", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Tesnac se smatra međunarodnim vodama.

"Zadaci patrola bili su demonstracija ruske i kineske državne zastave, održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu i staranje o subjektima pomorske ekonomske delatnosti dve zemlje", dodaju iz ruskog ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: