Kon: "Dečak (16) na respiratoru u teškom stanju. Preporuka je vakcinisati decu"

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon kazao je da su neophodne ozbilje sankcije za one koji ne poštuju epidemiološke mere u borbi protiv koronavirusa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TV Prva
Foto: TV Prva

Pročitajte i:

Uvođenje "stuba srama"? Kon: Da se javno objavljuje ko krši mere

Kon: "Nisam zadovoljan", "najmanje dve nedelje biće slična situacija" VIDEO

"Svi koji su na respiratoru su životno ugroženi. Imamo slučaj dečaka od 16 godina koji je u teškom stanju. Sve to skupa podrzumeva da virus traži osetljivu populaciju, i preko porodica ulazi u škole", kaže Kon.

Ovaj epidemiolog ističe da je proces imunizacije neophodan, kao i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

"Moramo biti efikasniji i brži. Ako hoćemo neki rezultat neophodna je vakcinacija. Jasna je preporuka vakcinacije dece od 12 godina, uskoro će biti registrovana i vakcina za decu od pet do 11 godina", izjavio je on za TV Pink".

Kon tvrdi da je dugotrajniji imunitet koji dobijaju deca vakcinacijom.

"Oni koji se vakcinišu kao mladi imaju dugotrajniji imunitet. Svako ko je primio Sinofarm već posle 4 meseca može da primi tu buster dozu pojačanja i to se preporučuje u ovoj situaciji maksimalne cirkulacije virusa", rekao je Kon.

Član Kriznog štaba upozorio je da je potrebno da ljudi koji imaju neku hroničnu bolest ili imunosupresiju treba da se vakcinišu u nakon četiri meseca.

"Za sada ne postoji vakcina koja može dugotrajno da zaštiti ljude od korone. Vrlo je važno znati da se imunizacijom dece pravi ozbiljna barijera koja sprečava prenošenje virusa. To je daleko efektivnija i efikasnija zaštita - objasnio je Kon.

"Potrebno je sprovoditi epidemiološke mere i ozbiljno kažnjavati one koji ih krše", zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu