Vučić i Dodik posle sastanka: Složena situacija u BiH VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom razgovarao o više tema.

"Predsednik Dodik me je obavestio o svemu što se zbiva u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Govorili smo o konkretnim projektima i zamolio sam Dodika da nekoliko stvari ubrzamo i uradimo zajednički".

Vučić kaže da u skladu sa tim očekujemo do kraja godine potpisivanje komercijalnog ugovora o izgradnji auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine.

"To je velika stvar kako za RS tako i za BiH", rekao je predsednik.

Vučić dodaje da je zamolio Dodika da razgovara sa kolegama u Sarajevu da se ubrza izgradnja auto-puta prema Sarajevu.

Vučić kaže da je iz današnjeg razgovora sa Dodikom shvatio tri važne stvari.

"Pod jedan, predsednik Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji nikakav hir RS da pravi bilo kakve probleme, već da su njihovi potezi reakcija na to što se pravo na korišćenje šuma oduzima od RS i predaje u ruke Sarajevu. I ono što je za mene veoma važno da je on spreman da razgovara ukoliko bi se taj problem rešio. To čini mi se lišava sve one koji žele da kažu da je kriv Dodik ili RS, i da nas uvodi u nešto što je racionalan i pragmatičan pristup", rekao je Vučić.

On dodaje da razgovor nema alternativu, i da mora da se razgovara sa Bošnjacima, i da jedni i drugi moramo da napustimo snove o pobedi nad onim drugim.

"Razgovarali smo i o Vojsci Republike Srpske, i ja sam preneo važne poruke ljudi iz sveta predsedniku Dodiku. Drago mi je što je izrazio spremnost da sasluša mišljenje drugih ljudi, i mislim da je važno da pokušamo da sačuvamo mir, ali i da pokušamo da pokažemo da nije RS nikakav izvor problema, već da smo svi u regionu spremni da razgovaramo. Srbija će se apsolutno suprotstaviti, i nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama koje bi uveli protiv bilo koga u Srpskoj. Naš stav je vrlo čvrst i jasan. Neću reći da upozoravamo, ali molim sve da razgovaramo i rešavamo probleme dijalogom. Srbija se neće pridružiti sankcijama dok sam ja predsednik, neće biti blokade na Drini".

Vučić je rekao da mnogima smeta snažna Srbija, pre svega zbog rastuće ekonomske snage, ali i zbog toga što Vojska Srbije više nije slaba kao što je bila.

"Mir je ono što nam donosi snagu, i doprinosi razvoju. To šta pričaju razni evroparlamentarci, da smo njih slušali odavno bi se obesili. Oni imaju svoje interese, mi imamo svoje interese, posebno govorim o levičarima i toj zelenoj agendi. Neka oni rade svoj posao, a što se nas tiče mi ćemo da vodimo odgovornu politiku, čuvamo stabilnost u regionu, ali i da se suprotstavimo onima koji hoće da nam ukinu pravo na samostalno i nezavisno donošenje odluka", kazao je predsednik Vučić.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Dodik: Situacija je složena

Dodik je rekao da podržava projekat "ovoreni Balkan", i naglasio je da je situacija u BiH složena.

"Danas je stanje takvo da je Republika Srpska razvlašćena od poljoprivednog zemljišta i šuma, ali to nije urađeno prema Federaciji. Nisam spreman za Republiku Srspku žrtvujem mir, ali sam spreman sve da žrtvujem za Republiku Srpsku", kazao je.

"Nikakvi sukobi nisu potrebni, i neće ih biti. Ja neću da žrtvujem mir, ali sam spreman sve da žrtvujem za Republiku Srpsku. Visoki predstavnik je nametnuo zakon, a na to nije imao pravo. Pre neki dan je bila sednica Sudskog tužilačkog veća. Šest Bošnjaka je glasalo da se smeni predsednik, koji je Hrvat. Nijedan Srbin nije glasao. I to žele da urade u Sarajevu, da preuzmu kontrolu i da upravljaju procesima u BiH", rekao je Dodik.

Srpski član predsedništva BiH je rekao da je spreman da razgovara, ali da neće dozvoliti prepuštanje zemljišta i šuma centralnim vlastima u Sarajevu.

"Hvala predsedniku Vučiću što me je saslušao, i slažemo se da mir nema alternativu. Mi ćemo se politički borbeno boriti za naša prava. Mi ništa ne diramo od Bosne i Hercegovine. Ali ono što ste oteli - ili ćemo mi unilateralno vratiti, ili ćemo drugačije razgovarati. Pre deset godina se pojavila Ketrin Ešton u Banjaluci. Tada smo potpisali zajedničku izjavu, i odgodili referendum. A reformi nikakvih nije bilo"

"Uz radnu večeru razgovaraćemo o svim važnim pitanjima, sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom", napisao je Vučić na svom Instagram profilu uz fotografiju.

Dodik je pred susret sa Vučićem rekao da će naglasiti da Republika Srpska ne veruje u slatkorečive, lažne dobre namere nekih zapadnih faktora i Bošnjaka.

Dodao je da razume šta Srbija može da učini, a šta ne, te da od Vučića ne traži podršku u celosti, ali očekuje, razumevanje.

Naveo je i da današnji razgovori predstavlja kontinuitet ranijih sastanaka.

"Razgovaramo o situaciji i dogovaramo se o mogućim reakcijama koje su uvek vezane za naša prava", rekao je Dodik i dodao da u Sarajevu uvek pokušavaju da "donesu neku odluku da smire Republiku Srpsku, a posle toga po pravilu sledi još gora odluka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu