"Kao Pariz bez Ajfelovog tornja" VIDEO

Brisel -- Države Evropske unije treba da prodube razgovore o tome kuda treba da ide evropski blok, sa ciljem da se ublaže i reše nesuglasice, kao i sukob sa Poljskom.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/IAN LANGSDON
EPA-EFE/IAN LANGSDON

"Nedosanjani san Angele Merkel" vezan je za Srbiju

To je rekla nemačka kancelarka Angela Merkel u svom oproštajnom govoru.

"Postoji pitanje nezavisnosti sudstva, ali postoji takođe fundamentalno pitanje kojim putem ide Evropska unija, šta bi trebalo da bude nadležnost EU, a čime bi trebalo da se bave države pojedinačno", rekla je Merkel novinarima u Briselu, preneo je Rojters.

Ona je dodala da "ukoliko pogledate poljsku istoriju, vrlo je jasno da pitanje definisanja nacionalnog identiteta igra veliku ulogu".

"Ta uloga je istorijski drugačija u odnosu na zemlje koje su imale demokratiju odmah posle Drugog svetskog rata", dodala je.

Nakon 16 godina na vlasti, Merkel je u petak upozorila Evropu da je zabrinuta za njenu sposobnost nošenja s društvenim, migracijskim i privrednim izazovima, nakon svog 107. samita u Briselu.

"Napuštam Evropsku uniju u situaciji koja me zabrinjava", izjavila je Merkel.

"Prebrodili smo mnoge krize nastojeći da nađemo zajednička rešenja, ali preostaje nam niz nerešenih problema", upozorila je.

Angela Merkel je takođe zabrinuta zbog konkurentnosti Starog kontinenta posebno po pitanju novih tehnologija.

"Evropa nije najinovativniji kontinent", sa žaljenjem je istakla Merkel i ocenila da će njeni naslednici moraju da sprovedu velike projekte".

Dok se sa 67 godina oprašta od evropske scene, kancelarka je primila niz priznanja.

Njen odlazak izaziva strah od praznine u EU koja se nalazi pred odlučnim projektima, privrednom obnovom nakon kovida, klimatskim promenama, potvrđivanjem njene geopolitičke uloge prema Sjedinjenim Državama i Kini, ocenjuje agencija Franc Pres.

"Samit 27-orice bez Angele je kao Rim bez Vatikana, ili Pariz bez Ajfelovog tornja", izjavio je u Briselu predsednik Evropskog veća Čarls Mihael.

Bivši belgijski premijer je pohvalio "mudrost" kancelarke koja će nedostajati Evropljanima, "posebno u teškim razdobljima " u govoru koji je pozdravljen ovacijama čelnika država i vlada okupljenih od četvrtka.

Dar, rad mladog francusko-holandskog dizajnera Maksima Duterea, koji podseća na zgradu Veća gde se odvijaju samiti, predat je Merkel kao i njenom švedskom kolegi Stefanu Lofvenu, također u odlasku.

Odlazak Angele Merkel "ostaviće veliku prazninu", izjavio je novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg, naglasivši njen veliki uticaj na evoluciju Evropske unije".

"Ona je tokom šesnaest godina ostavila veliki trag u Evropi i pomogla nam u donošenju dobrih odluka s puno ljudskosti u teškim trenucima", izjavio je belgijski premijer Aleksander de Kro.

Bivši američki predsednik Barak Obama pridružio se evropskim liderima u odavanju počasti odlazećoj nemačkoj kancelarki, zahvalivši joj što je bila "sidro u brojnim olujama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu