"NATO će imati koristi od zajedničke odbrane EU"

Ministarka vojske Francuske Florens Parli rekla je danas kolegama iz NATO da se ne boje zajedničkih odbrambenih planova Evropske unije.

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

16:07

Shutterstock/Por Alexandros Michailidis

Parli je rekla da će SAD imati korist i da će evropski kapaciteti samo ojačati Alijansu.

"Kada čujem neke defanzivne izjave po pitanju odbrane EU, kada vidim određene pretnje, uključujući i u ovoj organizaciji, kazem: 'Nemojte se plašiti!'", rekla je Parli za sednici kojoj je prisustvovao šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, preneo je Rojters.

Ona je dodala da se evropska odbrana ne pravi sa ciljem da bude opozicija NATO, već da će naprotiv jača Evropa doprimeniti ojačanoj i čvršćoj Alijansi.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin odgovorio je pozitivno u njegovom javnom izlaganju i pozdravio je jačanje evropske odbrane.

"Ono što bismo voleli da vidimo su inicijative koje su komplementarne sa stvarima koje NATO radi", dodao je Ostin.

Od 27 članica Evropske unije, 21 država je članica i NATO pakta, u kojem je 30 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: