Ubijen novi vođa ekstremista u Nigeriji

Nigerijske snage bezbednosti ubile su novog vođu ekstremističke grupe povezane sa takozvanom Islamskom državom (ID).

Izvor: Tanjug

Petak, 22.10.2021.

15:16

Ubijen novi vođa ekstremista u Nigeriji
Shutterstock/Por Oluwafemi Dawodu

Ubijeni ekstremista je okrivljen za ubistvo stotina ljudi u Nigeriji i susednim zapadnoafričkim zemljama, izjavio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost Nigerije Babagana Monguno.

Monguno je rekao da je Malam Bako nedavno nasledio Abu Musaba al-Barnavija na mestu vođe takozvane ID u provinciji Zapadna Afrika (ISWAP), koji je nedavno ubijen, piše AP.

Bako je u avgustu imenovan za člana Saveta Šure, konsultativne skupštine ISWAP-a, nakon što su militanti učvrstili svoju poziciju u basenu jezera Čad nakon smrti rivalskog vođe Abubakara Šekaua iz ekstremističke grupe Boko Haram.

Monguno je rekao da se grupa povezana sa ID suočava sa krizom vođstva i da su nigerijske vojne operacije izvršile "veliki pritisak" na ISWAP i njegovog rivala Boko Haram.

Za razliku od Boko Harama koji često nasilno gađa civilno stanovništvo, ISWAP cilja nigerijsku vojsku i one koji pomažu vojnicima.

Kako se navodi, takozvana ID je pokušala da iskoristi Šekauovu smrt tako što je pokrenula masovnu regrutaciju i pridobila više teritorija koje drži Boko Haram, posebno u šumi Sambisa.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj procenjuje da je sukob rezultirao sa 350.000 smrtnih slučajeva, od kojih je 314.000 bilo iz indirektnih uzroka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: