Kina upozorila: "Pomno vas pratimo"

Kina je upozorila Slovačku i Češku Republiku da niko ne bi trebalo da gaji iluzije o "neophodnim merama" koje će Kina preduzeti da odbrani svoj suverenitet.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ NYEIN CHAN NAING/ arhiva
EPA-EFE/ NYEIN CHAN NAING/ arhiva

Razlog je poseta ministra spoljnih poslova Tajvana obema zemljama sledeće nedelje.

Kina, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, uvek je ljuta zbog poseta visokih tajvanskih zvaničnika drugim zemljama, gledajući to kao prikrivenu podršku tvrdnjama da je ostrvo nezavisna zemlja, piše Rojters.

Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu posetiće Slovačku i Češku sledeće nedelje, a u Pragu će se sastati sa predsednikom Gornjeg doma češkog parlamenta Milošem Vistrčilom i gradonačelnikom Praga Zdenekom Hribom.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da će Kina pomno pratiti Vuovu posetu

Na pitanje da li će Kina preduzeti korake protiv Češke i Slovačke, on je rekao da će Kina "preduzeti odgovarajuće i neophopdne mere za čvrstu odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da niko ne bi trebalo da ima iluzije o tome".

Tajvan nema diplomatske veze ni sa jednom evropskom državom, osim s Vatikanom.

Zbog pritiska Kine mnoge zemlje ne žele da ugoste visoke tajvanske ministre, iako je Vu posetio Dansku 2019. godine kako bi govorio na Samitu demokratije u Koperhagenu.

Kina je pojačala vojni i diplomatski pritisak na Tajvan kako bi ga primorala da prihvati njen suverenitet, ali Tajvan smatra da je nezavisna zemlja koja ima pravo da bude tretirana kao takva na međunarodnom nivou i da će se braniti od Kine ako bude bila napadnuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu