SAD: Članice STO da podrže odricanje od prava na vakcinu

Bela kuća pozvala je sve članice Svetske trgovinske organizacije (STO) da podrže odricanje od intelektualne svojine za vakcine protiv kovida 19.

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

08:06

SAD: Članice STO da podrže odricanje od prava na vakcinu
Ilustracija: EPA/Marko Ðokoviæ

"Potrebno nam je da svaka članica STO takodje ubrza i podrži odricanje od intelektualne svojine, a svaka kompanija mora ambiciozno i hitno sada da proširi proizvodnju", rekla je u četvrtak portparolka Bele kuće Kerin Žan Pjer novinarima, prenosi Rojters.

Godinu dana nakon što su Južnoafrička Republika i Indija predstavile predlog za privremeno odricanje od prava intelektualne svojine na vakcine i terapije protiv kovid 19 u STO, pregovori nisu uspeli da postignu bilo kakav napredak.

Više od 100 zemalja koje podržavaju izuzeće kažu da bi to pomoglo u spasavanju života, tako što bi zemljama u razvoju dozvolilo da proizvode vakcine protiv kovida 19, ali Evropska unija i nekoliko zemalja, uključujući Švajcarsku, i dalje se protive.

Američki predsednik DŽozef Bajden promenio je prethodnu poziciju SAD, i podržao ovaj predlog u maju, ali napredak do sada nije postignut.

STO planira da na svojoj ministarskoj konferenciji u Ženevi od 30. novembra do 3. decembra postigne dogovor o globalnom odgovoru na pandemiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: