Patrijarh Porfirije u Banjaluci; "Moliti se neprestano"

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije stigao je u Banjaluku i započeo dvodnevnu posetu eparhiji Banjalučkoj.

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

18:50

Patrijarh Porfirije u Banjaluci;
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Bez molitve nije moguće nijedan pedalj sebi dodati, a kamoli rešavati suštinske probleme svog postojanja, poručio je patrijarh vernicima.

Patrijarha Porfirija je uz veliki broj vernika dočekao srpski član Predsedništva Milorad Dodik i rukovodstvo Republike Srpske.

U Hramu Svete Trojice služena je doksologija u čast dolaska patrijarha.

"Došli smo ovde da se zajedno molimo da nam Bog da razuma... Bez molitve nije moguće nijedan pedalj sebi dodati, a kamoli rešavati suštinske probleme svog postojanja. Moliti se neprestano jeste poziv Hristov i reči Apostolove nama upućene", rekao je patrijarh u obraćanju vernicima u Hramu.

To je prva poseta patrijarha Porfirija Banjaluci. Patrijarh će sutra zajedno sa vladikom banjalučkim Jefremom služiti liturgiju u manastiru Miloševac kod Prijedora.

Manastir je obnovljen nakon više od tri veka od potpunog uništenja tokom austrijsko-turskog rata.

Patrijarh je istakao da ovde istinske plodove daje Crkva Hristova i ne treba mnogo pameti i sposobnosti da se uoči šta se sve desilo nekoliko decenija ranije na ovim prostorima.

"To što se u Republici Srpskoj i na ovim prostorima vera probudila iz pepela jeste dokaz da je Crkva Hristova na ovim prostorima nešto što nikada nije prestalo", rekao je patrijarh Porfirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: