Procurili tajni dokumenti; otkriveno lobiranje – hoće da menjaju naučni izveštaj

Dokumenti pod oznakom tajnosti u koje je BBC imao uvid pokazuju da određene zemlje pokušavaju da promene naučni izveštaj o borbi protiv klimatskih promena.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Ramon de la Rocha
Ilustracija: EPA-EFE/Ramon de la Rocha

"Crveni alarm za čovečanstvo. Nepovratno" VIDEO/FOTO

"Ovo je horor film"; 10 dana ne smeju da otvaraju prozore FOTO

Curenje dokumenata otkriva da su Saudijska Arabija, Japan i Australija među zemljama koje traže od Ujedinjenih nacija da umanji potrebu brzog odmicanja od fosilnih goriva.

To takođe pokazuje da se neke bogate zemlje pitaju da li treba finansijski pomoći siromašnijim državama za prelazak na zelene tehnologije.

Ovo lobiranje dovodi u pitanje i sam samit o klimi COP26 koji će biti održan u novembru.

Dokumenti pokazuju da se zemlje povlače i ne pristaju na preporuke UN-a za akciju, samo nekoliko dana pre nego što će od njih na samitu biti zatraženo da se obavežu da će usporiti klimatske promene i zadržati zaustavljanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Ilustracija: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Ilustracija: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Dokumenti koji su procurili sastoje se od više od 32.000 podnesaka koje su vlade, kompanije i druge zainteresovane strane poslale timu naučnika zaduženih da sastave UN-ov izveštaj osmišljen da objedini najbolje naučne dokaze o tome kako se boriti protiv klimatskih promena.

Ove "izveštaje o proceni" sastavlja svakih šest do sedam godina Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC), telo UN-a zaduženo za procenu nauke o klimatskim promenama.

Ove izveštaje koriste vlade kako bi odlučile koje su mere potrebne u borbi protiv klimatskih promena, a najnoviji će biti ključni doprinos pregovorima na konferenciji u Glazgovu.

Značaj ovih izveštaja delom proizlazi iz činjenice da gotovo sve vlade sveta učestvuju u procesu postizanja konsenzusa. Do dokumenata je došao tim istraživačkih novinara Grinpis u Velikoj Britaniji, Unearthed, pa prosledio BBC-ju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu