Uvode veliki lokdaun; iz kuće mogu od 8 do 17 sati... I to s razlogom

Riga -- Letonija je započela mesec dana dugo zatvaranje kojim vlasti te baltičke države pokušavaju da suzbiju novi talas zaraze koronavirusom.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustarcija: EPA-EFE/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Ilustarcija: EPA-EFE/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Mere će trajati do 15. novembra kako bi se prekinuli lanci prenošenja virusa i uklonio "užasan teret" iz zdravstvenog sistema, rekao je premijer Krisjanis Karins nakon sastanka vlade u sredu uveče.

Biće dozvoljene samo preko potrebne prodavnice, a ostale će biti zatvorene, kao i svi kulturni, zabavni i sportski događaji. Ugostiteljski objekti mogu samo da vrše dostavu.

Sva okupljanja su zabranjena i uveden je policijski čas.

Vakcinacija oko 50 odsto

Stanovnici će moći da napuste kuću samo od 8 do 17 sati i to s razlogom. Većina poslodavaca je pozvana da organizuje posao od kuće, a škole će raditi na daljinu. Prema zdravstvenim vlastima, u sredu je saopšteno da je u poslednjih 14 dana zabeleženo 1.400 novih infekcija na 100.000, što je najviše do sada.

Jedinice intenzivne nege za obolele od kovida 19 popunjene su širom zemlje, rekao je ministar zdravlja Daniels Pavluts.

Nešto više od polovine od 1,9 miliona stanovnika Letonije u potpunosti je vakcinisano, iako je vlada mesecima, sa umerenim uspehom, pokušavala da poveća obuhvat vakcinacijom.

Neki lekari i epidemiolozi ne veruju u uspeh karantina jer smatraju da je uveden prekasno i da je to samo kratkoročni odgovor na visoku stopu infekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu